novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prevaranti "mame" građane u Hrvatskoj tako što u ime banaka šalju SMS poruke u kojima se tvrdi da građani imaju pravo na povraćaj novca za porez.

Kako su objasnili iz tamošnje centralne banke, građani su upozoreni da budu posebno obazrivi, posebno što se ovaj vid prevare u vezi sa sistemom e-građani, odakle stižu mnoge informacije iz državne uprave.

Udruženje banaka je upozorilo korisnike da je u toku nekoliko aktivnih prevara u kojima se od klijenata banaka traže podaci o karticama i računima kako bi se to iskoristilo za krađu novca.

Novac ukraden starijim osobama

Kako mediji  prenose, pre par dana su prijavljena čak tri slučaja krađe u kojima je novac ukraden starijim osobama, i to lažnim predstavljanjem preko SMS poruka.

Dve starije žene su početkom juna dobile SMS poruke s nepoznatih brojeva, a u oba slučaja su se pošiljaoci predstavili kao njihovi sinovi kojima se navodno pokvario telefon, zbog čega se javljaju sa nepoznatog broja. Tražili su da im uplate novac na račun kako bi kupili nove telefone, a žene su to i učinile. Ubrzo su shvatile da sa druge strane veze nisu bili sinovi nego prevaranti, ali već je bilo kasno jer je novac već ukraden i podignut sa računa. Oštećene su za oko 4.480 evra.

Posebno je sraman jedan slučaj u kojem je oštećena hrvatska državljanka stara 93 godine.

Ova starija žena pustila je u stan na području Rijeke dve nepoznate osobe, muškarca i ženu, koji su se lažno predstavili kao stanari zgrade.

Prevaranti su ženi rekli da su izgubili ključeve zgrade i svog stana, pritom je zamolili da u njenom stanu sačekaju predstavnika stanara koji navodno treba da im donese ključeve.

Posle kraćeg boravka u stanu oni su otišli, ali je žena primetila da joj nedostaju nakit i novac, vrednosti oko 500 evra!

Upozorenje za građane Srbije


Inače, u Srbiji je sve više slučajeva da građani dobijaju lažne SMS poruke.

Detalje ove prevare i na šta posebno treba da obratite požanju možete pročitati OVDE.

(Alo, Politika)

BONUS VIDEO

https://www.alo.rs/biz/novac/920242/gradani-srbije-na-meti-nove-prevare-stiglo-upozorenje-nbs/vest

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading