novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bacanje smeća na pločnik košta 55 evra, mokrenje na ulici 70 evra, a ostavljeni pseći izmet košta i do 180 evra. Ovo je drastična poruka kojom grad Frankfurt želi osigurati više čistoće na svojim pločnicima.

Postavljeno je na ukupno 19 žutih ploča duž trgovačke ulice Zeil, na Hauptwache, Konstablerwache i drugim središnjim mestima.

Grad to naziva “prevencija s naglaskom”.

- Nadamo se da ćemo nešto pokrenuti - kaže gradska većnica Stephanie Wüst (FDP). Svako treba da preuzme odgovornost da grad bude lep, čist i siguran, jer čistoća je uvek briga građana i razlog za prigovor.

novac

 

 

 

Trebalo bi da bude siguran i čist

- Ljudi vole da žive, rade i provode slobodno vreme tamo gde je sigurno i čisto. Zato naše kolege uvek u ophodnjama i akcijama paze da zaustavimo bacanje smeća i bilo kakvu kontaminaciju - kaže šef gradske policije Matthias Hinrich.

Grad Frankfurt kaže da je preuzeo ideju o znakovima iz drugih zemalja EU. Tamo su znakovi, kao i naknade za turističke autobuse i kontrole već pridoneli konkretnim poboljšanjima.

Trgovci: Znakovi nisu dovoljni

Samo čisto središte grada je privlačno središte grada, dodaje Alexander Theiss iz Gospodarske i industrijske komore (IHK) u Frankfurtu. Poziva se na anketu prolaznika “Vitalna gradska središta 2022.” koju su proveli lokalni IHK i agencija za gospodarski razvoj, u kojoj je za grad Frankfurtu dodeljena školska ocena 3,1 za kategoriju čistoće.

kontenjer

Foto: Shutterstock

 

 

Za Franka Diergardta vešanje znakova nije dovoljno. Vlasnici trgovina želeli bi da se dogodi više, kaže glasnogovornik zadruge Neue Zeil – organizacije koja zastupa interese stanovnika glavne trgovačke ulice Zeil.

- Možemo samo da želimo i da se nadamo da će se zaista nešto promeniti - ističe on.

Problem smeća se značajno povećao

Prema gradu, pozadina kampanje je rastući problem smeća u Frankfurtu. Iako firme koje zbrinjavaju otpad redovno prazne kante za smeće, uklanjaju žvakaće gume i čiste podove, đubre je u značajnom porastu, piše Fenix magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading