meso
Foto: Shutterstock

Vest da Izidor Krivec i Danilo Dujović prodaju većinski udeo u Celjskoj mesnini objavljena je pre mesec dana, ali se ubrzo zakomplikovalo. Samo nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa Hrvatima, Okružni sud u Celju je, na zahtev tužilaštva, uneo pečat kojim se Krivcu zabranjuje da proda ili založi 60 odsto udela Celjske mesnine.

Pomenuti udeo zvanično je u vlasništvu austrijske kompanije CM Invest, koju su godinama kontrolisali Krivec i Dujović. Upravo preko te kompanije, u kojoj je Dujović već prodao svojih 40 odsto vlasničkog udela Braća Pivac, hrvatska grupacija je želela da preuzme Celjske mesnine.

meso

 

 

 

Iz dokumentacije do koje je došao portal Necenzurisano vidljivo je da je tužilaštvo odlučilo da blokira vlasništvo nad Celjskom mesninom zbog krivičnog postupka u kojem je prvoosumnjičeni Mirko Tuš, osnivač i dugogodišnji direktor lanca Engrotuš. Dujović je navodno pomogao Tušu oko 30 miliona evra odštete Engrotusu. Istim kontroverznim poslom navodno su i Celjska mesnina i povezana preduzeća ostvarile istu dobit. Dujović je stoga osumnjičen za krivično delo pomaganje u zloupotrebi položaja ili poverenja u privrednom poslovanju.

Poslovi datiraju iz 2010. godine kada su Krivec i Dujović tražili najkraći način da vrate kredite podignute za finansiranje preuzimanja Celjskih mesnina. U istom periodu, Tuševo poslovno carstvo je zbog prezaduženosti i propalih ugovora sa bankama klizilo u stečaj.

Evri i dolari

Foto: Shutterstock

 

 

„Nije tipično da specijalizovano državno pravobranilaštvo interveniše u, da tako kažem, aktivnim poslovima. Po pravilu postoji postupak sa privremenim osiguranjem za prošle slučajeve, kada je u pitanju raspolaganje imovinom, gde je prilično jasno da ima nelegalno poreklo“, rekao je za TV Slovenija, advokat Timon Hren, dodajući da je ponašanje državnog tužioca u ovom slučaju iznenađujuće sa stanovišta njihove natprosečne angažovanosti.

Nije moguće dobiti zvanične informacije o dešavanjima oko Celjskih mesnina. Krivec ne daje izjave, a ni Dujovićev advokat Blaž Kovačič Mlinar nije želeo da komentariše vlasnički paket, prenosi SEEbiz, pozivajući se na portal Necenzurisano.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading