Srbin izdao stan Rusima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U istom periodu udeo delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrednosti je opao za 5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali i dalje iznosi 30 odsto od ukupnog prometa u prvom kvartalu. Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, na početku 2024. godine dolazi do umerenijeg rasta cena stanova na nivou Republike Srbije.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 1,5 milijardi evra, što je za 2,6 odsto manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Od ukupno 1,5 milijardi evra, 456 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine iznosio je 29.108 što je za 1 odsto manje nego prošle godine.

Stan

Foto: Shutterstock

 

 

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti. Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 72,6 miliona evra (5 odsto od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra (4 odsto od ukupne vrednosti). Kada je reč o načinu plaćanja, 7 odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 1 procentni poen manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Najveći obim novčanih sredstava zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu i iznosi 359 miliona evra. Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić, sa teritorije istog suda, zabeležila je najveći obim novčanih sredstava u iznosu od oko 72,9 miliona evra iz 377 sklopljenih ugovora, od čega oko 48,6 miliona evra i 221 ugovor pripadaju delimično regulisanom tržištu.

Najveći broj kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti, dostavljenih od strane javnih beležnika, sklopljeno je na području Osnovnog suda u Novom Sadu, dok je najveći broj zaključenih ugovora u kancelariji Javni beležnik Mirjana Simović Aleksić, sa teritorije istog suda, i iznosi 475 ugovora sa ukupnim obimom novčanih sredstava u iznosu od 42,7 miliona evra.

NAJSKUPLJI STAN U SRBIJI PRODAT ZA 1,2 MILIONA: Evo gde se tačno nalazi

Foto: Shutterstock

 

 

Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji stan prodat na opštitni Savski Venac u kompleksu Beograd na vodi po ceni od 1.226.888 evra. Na toj lokaciji je prometovan i najskuplji kvadrat stana u prvom kvartalu i iznosi 10.350 evra po m2. Najskuplja kuća prodata je na gradskoj opštini Savski venac (Grad Beograd) za 3.182.000 evra.

Najskuplje plaćeno garažno mesto u ovom periodu plaćeno je 73.000 evra na beogradskoj opštini Vračar, dok najskuplja cena poslovnog prostora iznosi 3.098.790 evra i plaćena je na opštini Savski venac u Beogradu.

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji za prvi kvartal 2024. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2019. do 2024. godine. Ovaj izveštaj omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Srbiji i koristan je za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji zbog toga što daje objektivan uvid u stanje na tržištu nepokretnosti, piše Kurir.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading