DUPLO PLATIO POPRAVKU ZUBA, A RAZLOG JE PRILIČNO BIZARAN: Zubar iz Beograda ovako pravda visoke cene
Foto: Shutterstock

Na internetu osvanula je objava dečka koji je za jedan zub platio oko 12.400 dinara. Kako je istakao, cenu je dobio sa "popustom", te se postavlja pitanje koja je cena zapravo?

- Da li je normalno da ti zubar naplati ortopan (snimak vilice) 1.600 dinara? Prvi dolazak i lečenje 3.600 dinara, plus snimak 500 posebno zuba koji se radi, sledeći dolazak 2.700 isto lek i punjenje, a na to još 3.000-4.000 dinara i to sve sa popustom? - zapitao se on.

dinari

Foto: Shutterstock

 

 

Kako je muškarac istakao, radi se o jednom zubu, a koliko je upoznat, plomba se kreće od 2.000 do 4.000 dinara, a on je taj iznos platio svaki put kada je otišao kod zubara i pre postavljanja iste.

U komentarima jedan korisnik društvene mreže je objasnio da se našao u sličnoj situaciji, jer je kako kaže, popravku platio duplo skuplje nego inače i to uz obrazloženje "da je zub malo veći, te odlazi više materijala".

- Meni je moj zubar odradio tri plombe, i za dve je bila jedna cena, a treća skoro duplo skuplja. Ja sam ga pitao o čemu se radi, a on mi je rekao"pa znaš malo veći zub, pa se troši više materijala - istakao je on.

Zubar

Profimedia

 

 

Nakon plaćanja usledilo je i pitanje "da li ćete za manji zub naplatiti duplo manje, jer to bi jedino bilo fer?", ali kako korisnik u komentarima navodi, odgovor nije dobio.

Ipak, u komentarima usledila su i obrazloženja, a jedno od njih jeste:

- Lečenje kanala korena ordinaciju košta dosta, ako radi sve kako treba. Ako se radi mašinska obrada kanala samo jedan onaj mašinski nastavak košta 30-ak evra, a moze se upotrebiti 5 puta. Neko ih koristi i više puta, ali što se više puta upotrebi to je veća šansa da se instrument zalomi u kanalu. Materijal za definitivno punjenje kanala košta oko 17.000 dinara, gde su papirni poeni kojima se suši kanal, rastvori za ispiranje kanala, gutaperka kojom se takođe puni kanal, lek koji se kao u tvom slučaju stavlja kao interseansna medikacija pre definitivnog punjenja, gde je privremeni ispun, pa definitivna plomba, utrošeno vreme, termin, struja… Možda glupo zvuči, ali mnoge ordinacije nemaju nikakvu zaradu na toj grani stomatologije…To je jedna procedura gde se čuva tvoj zub i mislim da je krajnje glupo poređenje sa cenom vađenja zuba jer se zub izvadi i taj zub više nemaš, a ovo je nešto što ukoliko se dobro uradi može da stoji i dalje u ustima godinama. Ordinacije koje zarade nešto na lečenju zuba naplaćuju lečenje jednokorenog zuba 6-7000, dvokorenog 10 000 a trokorenog i 14000 i to bez plombe. Cela poenta je da ništa nije kao tvoj zub, da je to jedna procedura čuvanja tvog zuba i da po mom misljenju nista nije mnogo platiti ako se uradi kako treba i ako podrazumeva da tvoj zub ostaje u zubnom nizu, a suština je da ostane što duze.

dinari

Foto: Shutterstock

 

 

Jedna korisnica društvene mreže Fejsbuk je takođe istakla zašto su cene visoke:

- Lečenje zuba je proces, ne završava se u jednoj poseti. Prvi dolazak je bio umrtvljavanje živca. Sledeći dolasci su menjanje lekova da bi se izbegle moguće infekcije, pojave procesa na korenu, otklonila bol u potpunosti. Snimci su neophodni da bi se videli kanali korena zuba (koje treba dobro pročistiti, a zatim i pravilno napuniti). Na kraju se radi definitivno punjnje kanala u kojima je nekada bio živac, pa plomba kao finiš.Za svaku od ovih poseta stomatolog potroši 30-60 minuta, određene materijale (lekovite paste koje stavlja u kanal), materijal za snimanje (ukoliko nemaju tu mogućnost u ordinaciji, poslali bi pacijenta negde gde ima ta opcija, gde bi takođe bilo naplaćeno).

Ona je potom dodala da, ako se na vreme reaguje, plaćanje visokih cena je i te kako moguće izbeći.

- Ovakve intervencije je moguće izbeći redovnim kontrolama na 3 do 6 meseci, nikome pulpitisi, nekroze i gangrene ne nastaju preko noći - napisala je ona, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading