expo
Foto: Printscreen/Foto: Alo/ilustracija

Čuvena manifestacija Expo2027 održaće se na posebnom prostoru na teritoriji Gradske opštine Surčin, nedaleko od Aerodroma „Nikola Tesla“, i to na 25 hektara izložbenog prostora.

Kakva su očekivanja po pitanju broja izlagača i posetilaca?

Procenjuje se da će Srbija ugostiti oko tri miliona domaćih i stranih posetilaca, iz oko 120 zemalja, kao i da ćemo imati 4,5 miliona sveukupnih poseta tokom tri meseca trajanja izložbe.

Koja je tema Specijalizovane EXPO izložbe u Beogradu?

Tema Specijalizovane izložbe u Beogradu je „Igra(j) za čovečanstvo: Sport i muzika za sve“ i bavi se značajem igre, sporta i muzike i njihovom doprinosu razvoju čovečanstva. Inače, specijalizovane izložbe, zvanično poznate kao „Međunarodno priznate izložbe“, su globalni događaji osmišljeni da odgovore na izazove sa kojim se čovečanstvo suočava

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Zbog čega je odabrana igra kao motiv izložbe?

Kako igra predstavlja važan deo ljudskog razvoja i evolucije, ne samo u ranom detinjstvu već i tokom celog života, igra za čovečanstvo odražava globalna pitanja i izazove daljeg ljudskog razvoja u okruženju koje se brzo menja u digitalnom i tehnološkom društvu.

Upravo zato, manifestacija EXPO2027 promovisaće  igru kao kao ljudsku supermoć i temelj ljudske otpornosti i osnaživanja, a istovremeno će to imati poruku zajedništvo, ujedinjenje i kreativnost. Igra(j) za čovečanstvo je centralna tema izložbe koja ističe koliko je važno iznova tumačiti i osmišljavati svet oko nas kroz prizmu igre i razigranosti.

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Tema izložbe se grana u tri tematske celine koje gledaju na igru kao nezaobilazni deo ljudskog napretka i razvoja.

• Moć igre
• Igra(j) za napredak
• Igrajte se zajedno

Šta su EXPO izložbe?

EXPO je globalni događaj koji okuplja svet u velikom i zajedničkom poduhvatu pronalaženja rešenja za izazove sa kojima se čovečanstvo suočava. Ove događaje organizuje zemlja domaćin, koja prethodno kroz proces kandidature osvoji najviše glasova zemalja članica BIE. Ovi događaji okupljaju milione posetilaca i smatraju se katalizatorom promena u zemljama domaćina, posebno imajući u vidu da EXPO ima transformativnu moć u oblikovanju percepcije zemlje domaćina u svetu i skretanje pažnje na kapacitete i dostignuća te zemlje. Istovremeno, EXPO je prilika za promociju diplomatije, a ekonomski i kulturni razvoj koji proizilazi iz organizacije EXPO je podsticaj za trajnu urbanu transformaciju, kako na arhitekturu, urbanističko planiranje, saobraćaj, tako i na nematerijalne oblasti, poput kulture, obrazovanja.

Šta je Specijalizovana EXPO izložba?

Prema pravilima Međunarodnog biroa za izložbe BIE (Bureau International des Expositions, BIE), postoje tri vrste izložbi: Svetske izložbe (održavaju se na svakih pet godina, traju najviše do šest meseci), Specijalizovane izložbe (održavaju se jednom u intervalu između dve svetske izložbe, traju do tri meseca), i Hortikulturne izložbe (održavaju se između dve svetske, sa razmakom od najmanje dve godine, a traju najviše do šest meseci).

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Pored toga što ove izložbe zanimljive su posebno jer su se na njima prvi put javnosti predstavila neka od najvećih tehnoloških i naučnih dostignuća svog vremena, kao što su naizmenična struja, telefon, touchscreen tehnologija i mnoga druga. EXPO Svetske izložbe takođe predstavljaju globalno okupljanje nacija posvećeno pronalaženju rešenja za hitne izazove našeg vremena.

Jedno od takođe važnih karakteristika je to što EXPO izložbe, gde god da se održavaju, iza sebe ostavljaju  svetu trajna arhitektonska nasleđa i neke od najpoznatijih građevina na svetu –  Ajfelov toranj u Parizu ili Atomium u Briselu, Okeanarijum i novi sajam u Lisabonu.

Beograd i Srbija biće 2027. godine domaćin Specijalizovane EXPO izložbe i predstaviti se kao svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija. Beograd je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu pobedio u oštroj konkurenciji špansku Malagu, američku Minesotu, tajlandski Puket i argentinski Bariloče. Kao domaćin ovog skupa, Beograd se pridružuje 170 godina dugoj istoriji događaja koji su menjali svet i pomerali civilizacijske granice.

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Kako će projekat biti predstavljen svetu?

Dok se u radnoj atmosferi iščekuje EXPO 2027 u Beogradu, očekuje nas veliki broj događaja i manifestacija kroz koje će se više približiti šta je ono što Expo2027 predstavlja. Pored toga, bićemo domaćini i stručnih skupova i simpozijuma, koji će imati za cilj uključivanje relevantnih institucija i organizacija, kao i ambasadora projekta. Razlog tome jeste da upravo svetu, pa i medijima pokažemo sva dostignuća i kapacitete naše zemlje, kako bi se obezbedile dugoročne saradnje, partnerstva i investicije, jer EXPO izložbe same po sebi nose veliku zainteresovanost.

Projekat EXPO 2027 Beograd biće predstavljen na EXPO izložbi u Osaki 2025. godine, gde ćemo imati priliku da se na najbolji način prezentujemo okupljenim delegacijama iz čitavog sveta.

PredEXPO aktivnosti

U susret održavanju EXPO 2027 Beograd, planirane su brojne aktivnosti. Jedna grupa aktivnosti su različite umetničke intervencije u više gradova Srbije sa ciljem da se građani informišu o izložbi.. Druga grupa promoviše koncept “Igra(j) za čovečanstvo” da bi kroz strukturisanu igru u obrazovnim institucijama preneo vrednosti i značaj igre široj javnosti. Ishodi ovih aktivnosti biće prezentovani tokom događaja kroz postavke u zatvorenom i na otvorenom prostoru EXPO-a. Nudeći raznovrsna iskustva pre i posle glavnog događaja, EXPO se igra prostornim i vremenskim ograničenjima, prevazilazi fizičke granice i širi se izvan konvencionalnih okvira. Razigranost počinje mnogo pre ceremonije otvaranja, a nastavlja se i posle kroz baštinu muzejskog tipa.

Kakva će biti zaostavština EXPO 2027 Beograd?

Već smo pisali o mnogobrojnim dobrobitima koja će organizacija EXPO 2027 donesti srpskoj prestonici.  Očekuje se da će organizacija EXPO 2027 Beograd za posledicu imati širok spektar socio-ekonomskih promena od dobrobiti kako za lokalno stanovništvo, tako i za grad Beograd, Republiku Srbiju i širi region. S tim da će Beograd 2027. godine biti globalni centar za razmenu ideja, imaćemo prilike da vidimo najnovije tehnološke trendove predstavljene na Izložbi.

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Izložba posebno ističe ključnu ulogu igre u poboljšanju međusobnog razumevanja, podsticanju inovacija i olakšavanju međuljudskih kontakata, a za to je potrebno da se realizuje širok dijapazon infrastrukturnih razvojnih projekata. Ova infrastruktura biće izgrađena kako bi se ispunili neposredni operativni zahtevi realizacije izložbe, ali takođe ima za cilj da donese trajne, održive koristi za zajednicu.

Nova fizička infrastuktura, unapređenje pristupne i transportne mreže, primena najmodernijih tehnologija je zaostavština koju EXPO2027 podrazumeva. Takođe će uključivati trajne prostore i objekte – izložbene hale i otvorene prostore, čime će biti stvoren čitav jedan novi univerzum. Doprineće i produbljenom razumevanju za organizaciju i upravljanje ovakvim događajima, a samim tim će uvesti nove pristupe u povezivanju ljudi, jačanju ekonomije i uspostavljanju kontakata među ljudima.

Expo 2027

Belgrade Expo 2027

 

 

Kako je odabrana lokacija za održavanje izložbe?

Na prostoru između beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki”, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla” održaće se specijalizovana EXPO izložba. Na toj lokaciji će biti izgrađen i Nacionalni stadion, Akvatik centar i novi sajam. Biće sagrađena i sva potrebna prateća saobraćajna, komunalna i energetska infrastruktura.

Veliki uticaj Expo2027 manifestacije na Srbiju, ali i ceo region

EXPO 2027 Beograd doprineće razvoju glavnog grada, ali i ekonomiji čitave zemlje. Organizacija izložbe uticaće na porast građevinskih radova, ali i izgradnju novih hotela, Nacionalnog stadiona, Sajma, rečne luke i dr. Organizacija ove manifestacije uticaće značajno na BDP Srbije, a najveći priliv očekuje se kroz ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo i druge delatnosti.

To će automatski značiti i veći privredni rast i snažniju ekonomiju, dok će sama manifestacija da privuče veliki broj stranih investicija u Srbiju. Važno je da se istakne i da će Expo2027 uticati i na značajno povećanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta. Biće izgrađeni veliki infrastrukturni projekti koji će se, nakon prenamene, koristiti dugo nakon same izložbe.

Expo2027

Expo2027

 

Postoje li procene broja turista koji će posetiti region tokom održavanja izložbe, kao i uticaja na srodne privredne grane (transport, ugostiteljstvo, hotelijerstvo)?

Tokom trajanja Izložbe, Beograd i Srbija će se predstaviti kao svetska prestonica obrazovanja, kulture, umetnosti i inovacija sporta. Procenjuje se da će našu zemlju tokom tri meseca trajanja izložbe posetiti više od 4,2 miliona posetilaca.

Svi oni, ali i medijska pažnja i interesovanje javnosti, pružaju šansu da svetu predstavimo naše privredne i tehnološke potencijale, nauku, kulturu, umetnost, istoriju, ali i viziju budućnosti Srbije, kao najvećeg regionalnog centra i prestonice inovacija i razvoja u ovom delu Evrope.

Postoji li procena ekonomskog uticaja EXPO-a na privredu Srbije?

Kada je reč o novcu, Srbija će samo od izložbe, odnosnu u toku njenog trajanja da prihoduje oko 1,1 milijardu evra, ne računajući sve aktivnosti pre i posle izložbe.

(Bizportal.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading