"NE PITAJU ZA CENU" Srbi se navadili na nekretnine u komšoliku
Foto: Alo.rs

- Zanimljivo je da nam u poslednje vreme sve više upita i kupaca stiže iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji više vole da kupuju skuplje nekretnine na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu - rekao nam je Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine Dogma.

Sa čime je sada povezano ovo veće interesovanje, teško je reći. Opatija je, recimo, nekada bila miljenik bogatih Rusa za kupovinu vikendica... Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će u ovom kontekstu biti zanimljivo videti ukupne podatke za ovu godinu .

- Nismo primetili veće interesovanje građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji, rekao bih da je interesovanje isto kao i do sada i uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske. - kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije za nekretnine Biliškov.

Nadalje, interesovanje hrvatske dijaspore kao tržišne niše u sektoru trgovine nekretninama na primorju i dijaspore iz regiona eksplodiralo je nakon korone. Pitanja su se tada bukvalno desetostruko povećala u roku od nekoliko meseci.

- U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj obavili su strani državljani, a po mom mišljenju najmanje 50 odsto kupaca pripada dijaspori iz regiona - kaže B. Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine i odlične prometne povezanosti sa mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, uđu u auto i za 4-5 sati su tu na ručku i uživanju u moru. Mnogo upita onih koji su iz stranih zemalja poput Njemačke i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz Bosne i Hercegovine.

Generalno, ove godine je zabeležen pad interesovanja kupaca iz inostranstva zainteresovanih za primorje, od čega 10 odsto i više, u zavisnosti o kojoj oblasti je reč. U agencijama za nekretnine kažu da su cene zastale, rasta uglavnom nema ili je minimalan. Neki smatraju da se sada tržište zapravo stabilizovalo i da je situacija posle pandemije bila izuzetak.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading