šumska jagoda
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Osim zarade domaćice ove šumske izvore zdravlja koriste za pravljenje sokova, džemova, ali i čokolade.

O tome je govorila i sagovornica "Blic Biznisa", Ana Todorović. Ona je organsku čokoladu u početku pravila za sebe, porodicu i prijatelje. Otkrila nam je kako će se kretati cena čokolade u narednom periodu, ali i kako je promovisala srpsku, divlju jagodu.

šumska jagoda

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

"Drago mi je što Srbija ima šumsku jagodu, to je retkost. U kombinaciji sa divljim kakaom je prava ekskluziva. Pokušala sam da istražim da li ima divlje jagode u drugoj čokoladi i nisam pronašla. Trenutno je i subvencionišem", rekla nam je ona.

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu

Ove godine nije bila rodna godina, pa je njena cena i veća. Trenutno, prema rečima proizvođača slatkiša, ona se kreće od 70 evra po kilogramu (ranije) do sadašnjih 160 evra.

šumska jagoda

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Šumska jagoda ( lat. Fragaria vesca) raste na svetlim mestima u šumama, u travi i pored puteva i planinama na nadmorskoj visini do 1.500 metara. Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije šumsko voće. Imaju samo 32 kalorije u 100 g, izuzetno su bogate vitaminom C, ali i vlaknima.

U tradicionalnoj medicini se koriste za poboljšanje rada jetre i žučne kese, za jačanje srca, bubrega, kod malokrvnosti i zatvora. Zanimljivo je da kad presadite šumsku jagodu iz njenog prirodnog staništa u baštu, plodovi gube deo svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Mogu da se jedu u sirovom stanju, ali da se prerađuju i suše. Slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda je najpoznatiji i najslađi proizvod ovog blaga prirode, piše Blic.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading