Sergej Lavrov
Foto: AP/ussian Foreign Ministry Press Service

Sve je više država koje žele da se pridruže BRIKS-u i u tom kontekstu će danas biti više reči, potvrdio je ruski ministar.

"BRIKS donosi vetar promena", naglasio je Lavrov.

Sastanak ministara počeo je sa minutom ćutanja u pomen predsedniku Irana Ebrahimu Raisiju koji je, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i drugim zvaničnicima poginuo u helikopterskoj nesreći. 

Lavrov: Krug naših istomišljenika se stalno povećava

Krug istomišljenika Rusije i Kine u svetu stalno raste, ako se uzme u obzir broj onih koji žele da sarađuju i sa BRIKS-om i sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), poručio je ruski ministar na sastanku sa kineskim kolegom Vang Jijem na marginama Ministarskog saveta BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.

"Zemlje svetske većine sve pozitivnije gledaju na naše veze sa kineskim prijateljima. Krug naših istomišljenika stalno raste", naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku ministara biće reči o proširenju, "ukazaćemo na put koji je potrebno preći zarad daljeg razvoja asocijacije, a koje će ministri predložiti liderima zemalja članica na samitu u Kazanju u oktobru".

Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost i potrebno je da se posvete spoljnopolitičkoj koordinaciji, pre svega u Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, u BRIKS-u, ŠOS-u, Grupi 20, APEK-u i drugim multilateralnim formatima, ocenio je Sergej Lavrov.

I kineski ministar je potvrdio da je za Kinu i Rusiju važno da ojačaju koordinaciju u multilateralnim strukturama kako bi zaštitile svoje legitimne interese i interese zemalja u razvoju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji se održava u Rusiji, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danas se u Nižnjem Novgorodu održava prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine, kada su se Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Uskoro se očekuje sastanak ministara, na kom će Lavrov, kao domaćin, govoriti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading