novčanik
Foto: Alo/Shutterstock

Zbog njegovog plemenitog čina pljušte čestitke sa svih strana i sa svih društvenih mreža na šta je izuzetno ponosan. A još više ga veseli što je prst sudbine hteo da svoju životnu maksimu po kojoj ga odgajaju roditelji: mama Antonia i tata Roberto, a to je "Dobro je činiti dobro" sprovede u delo.

Naime, on je tokom terenske nastave svoga razreda u koju je bilo uključeno razgledavanje spomeničke baštine u UNESCO-ovoj zaštićenoj istorijskoj jezgri Trogira, pronašao kovertu s novcem koju je predao učiteljici nakon čega je usledila promptna predaja policiji. Nimalo uobičajeno, Policijska uprava splitsko-dalmatinska u svojem je dnevnom izveštaju dodatno naglasila plemeniti čin trogirskog osnovca, piše Slobodna Dalmacija.

 

 

Kako se našalila njegova učiteljica Dunja Benić, vanškolska nastava pretvorila se u savremenu radnju dečijeg romana "Emil i detektivi" kojega je napisao Erik Kastner, čiji glavni akter je bio Danijel sa dvadesetak školskih kolega u kojoj je dominiralo poštenje, hrabrost i dečja sloga.

"Vraćali smo se u školu kad sam ugledao..."

- Vraćali smo se u školu kada sam pokraj malog kamenog mosta ugazio na nešto i oklizao se. Spustivši glavu ugledao sam kovertu iz koje je ispao novac. Istog trena pozvao sam učiteljicu koja je odlučila da pronađeni novac predamo policiji, pa smo umesto u školi, svi zajedno tamo završili - kaže simpatični dečak širokog osmeha, kojem je kao ljubitelju krimića bilo neverovatno zanimljivo ono što se tamo događalo.

- Novac smo predali na porti, moje kolege su ostale čekati dok smo učiteljica i ja otišli u jednu sobu gde nas je mlada policajka detaljno ispitivala kako je novac pronađen. Podsetilo me je to na seriju "Novak" koju obožavam i s velikim užitkom gledam - ističe Divković.

Danijel se kao mali "papagaj" navio i vratio celi film koji se vrteo u njegovoj lepoj glavi dok je držao kovertu u ruci. S obzirom da se radilo o inostranom novcu - japanskim jenima, pomislio je:

- Ajme, jadni stranac, možda mu je to poslednji novac koji je podigao s bankomata i koji ima, kako će se vratiti kući.

Ponosni roditelji plakali od sreće

Ta ga je misao progonila kaže celi dan. Razmišljao je i o obaveštenju policije koja je pozvala vlasnika da dođe po svoj novac u njihove prostorije te o tome kako on to obaveštenje neće možda videti ni razumeti. Ono što je posebno razveselilo Danijela jeste njegov dolazak kući i podrška roditelja i rodbine koji su, kako kažu, zbog toga plakali od sreće.

- Tata je na brodu, plovio, i nazvao me je rekavši: "Sine, ponosan sam na tebe". Ja sam skoro zaplakao!

Bake Nevenka i Mara te deke Jerko i Nikola nisu znali gde su od sreće. "Neka dete, to tako i treba uraditi, potvrdio si da smo te svi skupa dobro odgojili", rekli su.

Danijel ima i petogodišnjeg brata Ivana, za kojega tvrdi da je još mali te kako jedva čega da poraste i da ga nauči kako mora biti dobar i pošten, pomagati prijateljima i svima onima kojima je bilo kakva pomoć potrebna. To isto bi poručio i svim svojim prijateljima i poznanicima.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zorica

10.06.2024 08:14

Bravo decace,jeste da si mi naterao da pustim koju suzu,ali sam ponosna na Tebe...