Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oni koji razmišljaju da provedu letovanje 2024. u Grčkoj, možda treba da razmisle i o Patri. Smeštena na severozapadu Peloponeskog poluostrva, Patra je prestonica zapadne Grčke i treći najveći grad u toj zemlji, posle Atine i Soluna. Bogata je istorijom i tradicijom, ali je i moderan lučki, trgovinski, univerzitetski centar, te odredište hrišćanskih hodočasnika zbog čuvene crkve Svetog apostola Andreje u kojoj se čuvaju njegove mošti.

Patra je grčka kapija ka zapadu i iz velike luke brodovi redovno idu ka Italiji – Veneciji, Ankoni, Bariju. Odavde se lako stiže do svih bisera Jonskog mora: Zakintosa, Kefalonije, Itake, Lefkade, Krfa.

ikarija

Foto: Shutterstock

 

 

Ujedno je i idealna polazna tačka za obilaske najvećih grčkih arheoloških lokaliteta koji se nalaze na Peloponezu: Mikene, Delfa, Epidaurusa, drevne Olimpije, Sparte. Za manje od tri sata stiže se i do Atine, koja je udaljena nešto više od 200 kilometara.

Bez obzira na veliku luku i mogućnosti kontakata sa mnogim kulturama, prvi utisak kada stignete u Patru jeste da je to najgrčkiji grad u kojem ste bili. Stranaca, čini se bar na prvi pogled, gotovo i nema, čak ni u jeku turističke sezone. Na svakom koraku nailazićete na ljubaznost i srdačnost domaćina, pogotovo kada im kažete odakle dolazite, piše RTS.

Ovaj grad je vrlo poznat po jednoj manifestaciji – najpoznatijem karnevalu u Grčkoj. To je jedna od najvećih karnevalskih fešti u Evropi kada parade, žurke i razne aktivnosti traju danima. Svake godine hiljade karnevalskih učesnika formira plesne grupe koje igraju sa upaljenim bakljama na prigušeno osvetljenim ulicama grada.

Nova pravila

Foto: Shutterstock

 

 

Ovaj karneval postoji već 180 godina i ima oko 40.000 učesnika i više od 300.000 posetilaca, pa se smatra jednim od najvećih u Evropi. Baš kao i u Rio de Žaneiru, i stanovnici grada Patra se za ovu karnevalsku proslavu pripremaju tokom cele godine, piše Grčka info.

Takođe, Patra sadrži tragove svih kultura koje su kroz nju prolazile vekovima, od mikenske, antičke grčke, rimske, vizantijske, do otomanske.

Omiljeno izletište i utočište od vreline tokom letnjih meseci je mirisna šuma borova i eukaliptusa Dasilio, na brdu iznad centra grada. Odatle se pruža predivan panoramski pogled na centar, rivu i more.

Drugi najjači utisak kada posetite Patru jeste da je to grad koji nikada ne spava, u kojem stalno vrvi kao u košnici. Glavna gradska promenada, Ulica Rige od Fere, pulsira od hiljada mladih ljudi jer je Patra veliki univerzitetski centar sa hiljadama studenata sa celog Peloponeza, ali i iz drugih krajeva Grčke.

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Turisti najčešće odsedaju u hotelima na obližnjim plažama, od kojih su napoznatije u oblasti Rio, oko sedam kilometara od centra grada. U blizini je najlepši most Grčke i tog dela Evrope, arhitektonski biser koji spaja Peloponez sa kopnom.

Osim u Riju, poznate plaže nalaze se i u drugim mestima u okolini, kao što su Psatopirgos ka istoku, ili Niforeika i Kato Ahaja ka zapadu.

Najlepša je više od osam kilometara duga peskovita Kalogrija, jedna od najdužih plaža u Grčkoj, udaljena oko 45 kilometara od Patre. Smeštena je u gotovo afričkom ambijentu šume Strofilio, sa močvarom u pozadini i peščanim dinama visokim i do desetak metara, koje su oblikovali vetrovi i more. Ako imate sreće, ovde ćete naići i na jata pink flamingosa, koji su zaštitni znak obližnjeg hotela.

grčka plaža

Foto: Shutterstock

 

 

A kakve su cene smeštaja u okolini Patre?

Preko domaćih agencija paket-aranžmani koštaju od 500 evra, pa naviše kako letnja sezona odmiče. U julu i avgustu ta cena je od 600 evra po osobi.

Za taj novac u hotelu sa četiri zvezdice dobijate all inclusive uslugu za osam dana, bez cene puta.

S druge strane, sasvim pristojni apartmani u Patri mogu da se nađu za 35-40 evra po danu, piše Nova.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading