Masovni protesti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje, moraćemo da se snalazimo i na određeno vreme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši - kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner’s Parkhotel u zapadnonemačkom Gelzenkirhenu, gde se, između ostalog, održavaju utakmice selekcija Srbije i Engleske.

U sklopu hotela nalazi se i velika terasa, na kojoj će biti organizovana i javna praćenja utakmica EP, koje se od 14. juna do 14. jula održava u Nemačkoj.

- Osoblje ‘posuđeno’ tokom prvenstva nas košta osetno više, ali nemamo izlaza - kaže Nofal.

Ugostitelji širom Nemačke uoči EP u svojoj zemlji teško nalaze novo osoblje, koje je delimično napustilo branšu tokom pandemije koronavirusa.

Sindikat radnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i da se velikim delom nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

- To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zbog kojeg osoblje okreće leđa ugostiteljstvu - saopštio je NGG.

Udvostručene rezervacije preko platforme Airbnb

Ugostitelji svojim zaposlenima po pravilu plaćaju oko 13 evra po satu za konobare. Udruženja ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u „akademizaciji“ društva i demografskim promenama.

Kritičari socijalne politike aktuelne vlade ukazuju na to da je i milione izbeglica koje su od 2015. stigle u Nemačku teško pridobiti za ove poslove jer su socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu.

I dok hoteli do sada ne beleže eksploziju rezervacija u danima kada se u gradovima gde se nalaze igraju utakmice, platforma Airbnb beleži dvostruko veći broj rezervacija u poređenju s istim periodom prošle godine, i to uprkos činjenici da su vlasnici smeštaja drastično povećali cene.

Tako za najjednostavniji apartman u proseku treba izdvojiti oko 180 evra za noć, dok sobe u proseku koštaju oko 90 evra. Najviše stranih gostiju dolazi iz Velike Britanije.

Kurir/ Tagesschau.de

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading