kredit banka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krediti stanovništvu povećani su tokom prvog kvartala za 20,9 milijardi dinara, vođeni rastom gotovinskih kredita, 13,9 milijardi, a slede stambeni krediti, 4,5 milijardi i zaduženja po transakcionim računima, 1,9 milijardi dinara.

Ova kretanja, naveli su iz NBS, su doprinela tome da gotovinski krediti, kao najzastupljenija kategorija u ukupnim kreditima stanovništvu, povećaju učešće tokom prvog kvartala za 0,3 procentna poena, na 45,0 odsto u martu, dok je učešće stambenih kredita smanjeno u istoj meri, na 39,0 odsto.

Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u prvom tromesečju je iznosio 157,8 milijardi dinara i bio je za 31,5 odsto veći nego u istom periodu 2023. godine a tome su, kako su naveli iz NBS, doprineli pre svega gotovinski krediti, na koje se odnosilo skoro 70 odsto novih kredita stanovništvu.

Sledeći po zastupljenosti bili su stambeni krediti, koji su činili 13,0 odsto novih kredita stanovništvu, što je niže nego u 2022 godini, kada su u proseku činili više od petine novih kredita stanovništvu.

Kada je reč o problematičnim kreditima, njihovo učešće u ukupnim kreditima je u martu iznosilo 4,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego krajem 2023. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading