PROIZVOĐAČ ČUVENOG KEKSA DOBIO MILIONSKU KAZNU: Sprečavali trgovce na malo da slobodno nabavljaju proizvode
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mondelez, proizvođač čokolade Oreo kažnjen je sa 337,5 miliona evra zbog ometanja trgovine čokoladom, kolačićima i kafom između zemalja Evropske unije.

- U današnjoj odluci se navodi da je Mondelez nezakonito ograničio prekograničnu prodaju širom EU. Mondelez je to učinio kako bi održao više cene za svoje proizvode na štetu potrošača - rekla je Margrete Vestager, šefica EU za konkurenciju u četvrtak.

milka

Foto: Shutterstock

 

 

Evropska komisija, izvršna ruka EU, utvrdila je da je Mondelez International (MDLZ) namerno ograničio prekograničnu trgovinu, kao i da je "zloupotrebio svoj dominantni položaj" na nekim nacionalnim tržištima za prodaju čokoladica.

Između ostalog, kompanija je prestala da isporučuje čokoladice u Holandiji kako bi sprečila njihov uvoz u Belgiju, gde je Mondelez iste proizvode prodavao po višim cenama, navodi se u saopštenju Komisije.

- Komisija je zaključila da je nelegalna praksa Mondeleza sprečila trgovce na malo u mogućnosti da slobodno nabavljaju proizvode u državama članicama (EU) po nižim cenama - dodaje se prenosi CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading