Stan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako je Zakon o finansijskom lizingu usvojen još daleke 2011. godine, gotovo nijedna porodica u Srbiji nije stekla krov nad glavom kupujući stan na lizing. Najavljivan kao način koji će prouzrokovati znatan pad cena nekretnina i kamatnih stopa stambenih kredita, do danas je ostao mrtvo slovo na papiru, bar kada je reč o građanima koji su očekivali da će podstanarski život moći da zamene životom u stanu iznajmljenom na lizing.

Bojan Erak, član UO ALCS odgovarajući na pitanje "Blic Biznisa" da li se nešto menja, ističe da je lizing pre svega, i dalje usmeren na finansiranje pokretnosti i koriste ga mahom pravna lica.

Prema njegovim rečima, posao finansiranja kupovine stanova ili kreditiranja, uglavnom je prepušten bankama.

"Banke imaju mogućnost da ponude finansiranje i stambeni kredit sa rokom otplate i 30 godina, što fizičkim licima odgovara, dok lizing kuće finansiraju i nekretnine u Srbiji, ali na nivou proizvoda, ali većinom za pravna lica", rekao je on.

Period otplate nekretnine od najviše 10 godina je takođe ograničavajuća okolnost za fizičko lice.

Još jedna ključna razlika između kupovine kuće ili stana na kredit, u odnosu na onu na lizing, je u tome što nosilac kredita, odmah nakon kupovine, postaje i vlasnik predmetne nekretnine, dok je u slučaju lizinga vlasnik lizing kuća. Takođe, razlikuju se i poreski tretmani, pa je to još jedan od razloga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading