Dolar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Državni savet prikuplja povratne informacije o preliminarnom planu od raznih pokrajina i vladinih tela, dodaje se u izveštaju na koji se poziva Bloomberg News, citirajući ljude koji su upoznati s tim.

Kineski sektor nekretnina je godinama u dubokom padu, pogođen dužničkom krizom među investitorima. Od 2022. godine, talasi državnih mera nisu uspeli da preokrenu sektor koji predstavlja oko petinu ekonomije i koji je i dalje glavna kočnica za potrošnju i poverenje potrošača.

Banke nisu bile voljne da poslušaju uzastopne podsticaje Pekinga da ojačaju kredite sektoru koji je u teškoćama s obzirom na rizike većeg broja loših kredita i dalje slabe prodaje. Vrednost prodaje kuća 100 najboljih developera u aprilu je pala za 45% u odnosu na godinu ranije, prema nedavnim istraživanjima koje je objavio CRIC, glavni provajder informacija o nekretninama.

crna gora

Foto: Shutterstock

 

 

Desetine gradova ponudili su subvencije kako bi ohrabrili stanovnike da svoje stare stanove zamene novima, kako bi prodali svoju rastuću zalihu novih stanova i osigurali ključan priliv novca onima koji su u nevolji. Od lokalnih državnih preduzeća tražilo bi se da pomognu u kupovini neprodatih kuća od investitora uz velike popuste koristeći zajmove državnih banaka, navodi se u izveštaju, dodajući da bi mnoge od tih domova potom bile pretvorene u pristupačne stambene jedinice.

Zvaničnici u Kini raspravljaju o detaljima plana i izvodljivosti, a mogli bi potrajati meseci da se on finalizuje, ako čelnici zemlje odluče da nastave, navodi se u izveštaju.

Okrug Linan u istočnom gradu Hangzhouu izdao je u utorak obaveštenje da će lokalna vlada kupiti nove stanove od privatnih investitora za stanove za javno izdavanje.

crna gora

Foto: Shutterstock

 

 

Okrug, koji ima 650.000 stanovnika, saopštio je da ukupna površina kupljenih stanova ne prelazi 10.000 kvadratnih metara. Kuće će biti postojeće ili unapred prodate dostupne za isporuku u roku od jedne godine.

Jedna od najvećih prepreka potražnji za imovinom je to što su privatni investitori u nedostatku novca zaustavili izgradnju velikog broja novih stanova koji su bili unapred prodati, ali sada ne mogu biti isporučeni na vreme. Kupci ovih kuća, u međuvremenu, nastavljaju da otplaćuju svoje hipoteke.

Procene štete se uveliko razlikuju, ali analitičari se slažu da postoje desetine miliona nezavršenih stanova širom Kine nakon što se građevinski bum pretvorio u krah.

novac

Foto: Shutterstock

 

 

“Naše je mišljenje da će Peking na kraju morati da se pozabavi zabrinutošću u vezi sa isporukom stanova”, rekli su ekonomisti iz Nomure u nedavnoj istraživačkoj belešci.

“Peking bi trebalo da posegne za vlastitim džepovima, čak i sa štampanim novcem Narodne banke Kine, kako bi podržao završetak novih stanova koje su investitori unapred prodali a nijesu dovršili”, ističući da je takav potez više smisleniji od izgradnje javnih stanova od nule.

Nomura očekuje da će Peking na kraju osnovati specijalnu agenciju i izdvojiti poseban fond za takvo spašavanje, piše Investitor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading