Bolnica u Tuzli
Foto: Alo/Aloonline.ba

Naime, kako su istakli potrebni su rukovodilac podzemnog rudarstva, trojica vodećih specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude, dva radnika za poziciju šefa održavanja opreme i mehanizacije, i rukovodilac postrojenja za preradu rude. Poslodavac nudi stabilan i dinamičan posao, motivišući lični dohodak, osigurane putne troškove, smeštaj, hranu i zdravstveno osiguranje, radno vreme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon šest meseci kontinuiranog rada.

Kontakt osobi iz oglasa javio se i novinar “Avaza”, kako bi utvrdio kakvi su uslovi rada na dalekoj destinaciji. Dobio je pojašnjenje da su vlasnici iz Švajcarske te da oni odlučuju ko će biti primljen, ali da će plata iznositi od 6.000 do 10.000 dolara. Na ponudu da o uslovima angažmana u Tanzaniji govori za njihov medij, kontakt osoba nije odgovorila.

- Ja bih Vas zamolio, ako Vam nije problem, da dostavite svoj kratak CV mailom, koji bih ja prosledio vlasnicima u Švajcarskoj. Konačno, oni će odlučivati o prijemu, bez obzira što će uvažiti i moje mišljenje. Ono što je interesantno reći, pored onog što piše u oglasu za kandidate, svakako je lični dohodak.

On će se kretati od 6.000 do 10.000 dolara mesečno, što ćete direktno dogovoriti s vlasnicima u razgovoru, kad oni dođu u BiH. Uostalom, mi se u međuvremenu možemo sresti i razgovarati, gde Vam odgovara i bilo koji dan. Ja sam u utorak u TE „Kakanj“ i u Zenici, pa predlažem da se sretnemo u Zenici - poručio je izvesni E. A. (identitet poznat redakciji).

Loša iskustva iz prošlosti građane ove zemlje pozivaju na oprez, ali činjenica da iza oglasa stoji uspešna bh. kompanija i da je on raspisan posredstvom zvanične institucije, iako u drugom kantonu, celoj priči daje notu ozbiljnosti. Kompanija NITAL d.o.o. Zenica osnovana je 1990. godine i poseduje dugogodišnje iskustvo u oblasti projektovanja, inžinjeringa, koordinacije remonata i isporuke specijalne opreme i rezervnih delova termoelektranama, cementarama, hidroelektranama i drugim kompanijama u BiH i izvan nje.

Olako se odričemo

Ekonomski analitičar Igor Gavran dostupne informacije komentariše kao čudne, ali kaže da i ovaj oglas podseća da sposoban radnik vredi i da mnogo gubimo što ih se olako odričemo. Ipak, upitnim smatra je li sve tako motivišuće kao što je navedeno u oglasu, jer bh. radnici su loša iskustva imali tokom rada, na primer, u Azerbejdžanu, Kataru…

- Ne možemo to tvrditi u konkretnom slučaju, ali, iako je ponuđena plata astronomska za naše uslove, takve ponude za rad u egzotičnim destinacijama “na kraj sveta” vrlo često završe puno drugačije od toga kako se predstavljaju. Kad jednom stignete tamo, izloženi ste brojnim rizicima, a imate vrlo malo mogućnosti za zaštitu prava ili povratak, ako ste nezadovoljni. U najboljem slučaju, možda se morate vratiti o svom trošku. O uslovima rada i zaštiti na radu na takvoj lokaciji verovatno možete samo sanjati. To nisu predrasude prema Africi, nego tužna realnost da kompanije pružaju samo ono što moraju, a kada u nekoj državi nema dovoljno strogih obaveza i kontrola, onda, naravno, ne pružaju ništa - kaže Gavran.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading