Podstanari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U prvom kvartalu stambene nekretnine u Nemačkoj bile su jeftinije za 4,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je u sredu udruženje nemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cene zakupa novih stanova porasle su za 5,6 odsto. Trend rasta zakupnine neće uskoro jenjati, ocenjuje udruženje.

„Tržište iznajmljivanja stanova je pod ogromnim pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu“, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Pad komercijalnih nekretnina

Foto: Shutterstock

 

 

Troškovi izgradnje značajno su porasli poslednjih godina zbog viših kamata na kredite i znatno viših troškova rada i cena građevinskog materijala. U takvim uslovima opao je broj građevinskih dozvola i oslabila tražnja, što je rezultiralo nižim cenama stanova, smatra ministar finansija.

Prema podacima udruženja banaka, cene nekretnina najviše su pale u Minhenu, za 5,3 odsto.

Istovremeno, pad građevinske aktivnosti produbljuje nedostatak stanova, podižući dalji rast zakupnine, koji bi mogao da se nastavi još neko vreme.

Ekonomski pad

Foto: Shutterstock

 

 

U udruženju procenjuju da bi cene stambenih nekretnina trebalo da se stabilizuju u dogledno vreme, za razliku od komercijalnih, poput poslovnih zgrada i tržnih centara.

Cene u tom segmentu pale su za skoro 10 odsto na godišnjem nivou i „dno“ se još ne nazire, kaže prvi čovek udruženja.

Proračuni su zasnovani na podacima o poslovanju više od 700 banaka aktivnih u finansiranju nekretnina, a ne na ponudama za kupovinu i iznajmljivanje koje služe kao osnova Zavodu za statistiku, napominju u vdp-u, prenosi Poslovni dnevnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading