novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da samostalno izvrše eventualne korekcije ukoliko se ne slažu s iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu podnesu prihvatanjem opcije „potpiši i podnesi”.

U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu s podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi (ne vrše nikakve ispravke i dopune) takođe su dužni da na istom portalu prijavu podnesu odabirom opcije „potpiši i podnesi”.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2024. godine ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. godine.

Inače, poreska uprava je 1. aprila 2024. godine, na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prethodnoj godini, unapred popunila poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postavila je kao radnu verziju prijave na portal e-porezi, navodi se na sajtu Poreske uprave.

(Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading