Berlin pred sudom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grundfos, proizvođač toplotnih pumpi iz Danske, želi da se povuče iz Nemačke. Kako navode mediji, Danci konkretno žele da zatvore fabriku na lokaciji u Wahlstedtu u saveznoj zemlji Schleswig-Holsteinu.

U sledeće tri godine, barem je tako planirano, proizvodnja će se postupno preseliti u Dansku, Mađarsku i Srbiju. Kako navode mediji, cilj je osigurati dugoročnu konkurentnost Grundfosovih proizvoda i rešenja.

Evropska unija

Foto: Shutterstock

 

 

Grundfos planira povlačenje iz Nemačke – pogođeno više od 500 radnih mesta

Ukupno, ovo zatvaranje utiče na oko 530 radnih mesta. Očigledno proizvođač toplotnih pumpi više ne može profitabilno da posluje u Nemačkoj zbog visokih cena energije.

- Potpuno smo iznenađeni neodgovornom odlukom danske uprave - izjavila je generalna direktorka sindikata IG Metall Kiel-Nojmunšter.

Ulrich Lüthje (CDU) zamenik gradonačelnika Wahlstedta, bio je jednako iznenađen.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

- Šokiran sam i zbog velikog broja radnika koji će biti pogođeni ovime - rekao je. Grad Wahlstedt kao celina bi, takođe, bio pogođen; 25 odsto radnih mesta u industriji bilo bi izgubljeno – a Grundfos je važan obveznik poreza na promet.

Pogođeni radnici trebalo bi da dobiju podršku Grundfosa, rekao je izvršni direktor Bent Jensen.

- Svesni smo da plan znači značajan rez za naše kolege, grad Wahlstedt i celu regiju. Kompanija će učiniti sve da pomogne radnicima i podrži ih na najbolji mogući način. U isto vreme, verujemo da je ovaj plan ključan za dugoročnu budućnost naše firme - rekao je Jensen u izjavi kompanije.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

Grundfos postoji od 1945. godine. Danska kompanija specijalizovana je za povećanje dostupnosti vode svim segmentima stanovništva i povećanje energetske efikasnosti.

Grundfos deluje u četiri područja: poslovne zgrade, stambene zgrade, industrija i korišćenje vode. Danci nude čitav niz rešenja, posebno za domaćinstva.

Kompanije se povlače

Grundfos nipošto nije sam u donošenju ove odluke. U poslednjih nekoliko meseci iz Nemačke se povuklo nekoliko firmi. To je poprimilo takve razmere da su vodeće osobe unutar domaćinstava već govorile o deindustrijalizaciji.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

- Više nije pitanje hoće li, već samo pitanje kako i koliko brzo - rekao je Harald Müller, direktor Bonnske poslovne akademije (BWA) za specijalizovani časopis.

U automobilskoj industriji, na primer, Continental, Michelin, ZF Friedrichshafen i VW ukinuli su radna mesta, otkrili planove za smanjenje troškova ili zatvorili cele fabrike. U drugim sektorima, tradicionalne kompanije, poput Mielea i Stihla najavile su da žele barem deo svoje proizvodnje da presele u inostranstvo, piše Fenix-magazin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading