Stan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sve više stranaca se odlučuje za kupovinu nekretnina u Srbiji i to prvenstveno u Beogradu i Novom Sadu, navodi se u analizi specijalizovanog portala 4zida.

Udeo stranih državljana koji kupuju nepokretnosti u Srbiji je porastao sa 2,93 odsto u 2022. na 4,81 odsto u 2023. godini.

Činjenica je da većinu kupaca na tržištu i dalje čine građani Srbije, ali je dinamika ponude i tražnje pod značajnim uticajem kupaca iz inostranstva koji prvenstveno kupuju stanove na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu.

"Državljani Rusije su se poslednjih godina pojavili prvenstveno kao zakupci stanova i poslovnih prostora, ali sada se sve češće odlučuju za kupovinu. Osnivaju i veliki broj firmi koje se dalje javljaju u ulozi kupaca nekretnina. Među kupcima ima i Ukrajinaca, dok iz Evropske unije najveći broj dolazi iz Francuske i Nemačke", navela je Nela Pešić iz agencije za nekretnine.

Prema njenim rečima, među kupcima ima i državljana Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, dok ih je iz zemalja u okruženju najviše iz Severne Makedonije.

Najveće interesovanje je za kupovinu stanova i to prvenstveno luksuzne novogradnje u Beogradu kod kupaca koji dolaze iz zemalja sa većim životnim standardom, dok su za stanove u starogradnji na perifernim lokacijama Beograda zainteresovani kupci sa manjim budžetom.

"Državljani Rusije imaju veoma različite standarde, pa im interesovanja variraju od perifernih gradskih lokacija i malih stanova, sve do modernih, luksuznih i prostranih stanova na centralnim i najskupljim lokacijama u Beogradu", dodaje Nela Pešić.

Sagovornica 4zida napominje da Ruse i Ukrajince zanimaju i kuće van Beograda, u naseljima koja su okvirno do sat vremena udaljena od grada.

Dodaje da stranci najviše traže stanove, ali da su izuzetak državljani Severne Makedonije koji kupuju kuće sa ciljem daljeg zidanja, prenosi Informer.

Primetno je, ističe Nela Pešić, da na domaće tržište ulaze i Mađari koji su prvenstveno zainteresovani za kupovinu građevinskih lokacija.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading