Majkl Plat
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Zapravo, on je najbogatija osoba u Britaniji.

Nakon njega na listi su Džim Retklif, suvlasnik Mančester junajteda, te pronalazač Džejms Dajson.

Ali za razliku od, recimo, petrohemijskog tajkuna i suvlasnika Mančester junajteda ser Džima Ratklifa (13,1 milijardi funti) i pronalazača Džejmsa Dajsona (10,8 milijardi funti), koji zauzimaju drugo i treće mesto u ligi bogatstva UK, Majkl Plat je ostao intrigantno u senci.

Čak ni recepcionar na recepciji staklenog nebodera u blizini stanice Viktorija, gde se na osmom spratu nalazi londonsko sedište njegovog hedž fonda, ne zna za njega. Njegova kompanija, BlueCrest Capital Management, da. Ali sam gazda, ne.

Veb stranica kompanije se čak ni ne učitava, a 56-godišnji Plat ne odgovara na e-poštu.

Ipak, iza njegove relativne anonimnosti i meteorskog uspona iz srednje klase u Prestonu, postoji i kontroverzna priča koja je kulminirala ranije ovog meseca njegovim uključivanjem (zajedno sa Ratklifom i Dajsonom) u prvih 200 Forbsove liste pojedinaca na svetu, sa bogatstvom procenjenim na 14,3 milijarde funti.

Dejli mejl navodi da ima pentahus na najsprestižnijoj adresi u Londonu, kao i tri terase, privatni lift, stan i u Njujorku, kao i kuće u švajcarskim skijalištima, superjahtu, avion, i privatnu kolekciju umetnina.

Njegovi roditelji, ponosan i skroman par, nisu bili voljni da prihvate novac svog sina, ali bivši komšije u Prestonu ispričale su kako je uspeo da ubedi svoju mamu, strastvenu igračicu golfa, da mu dozvoli da joj kupi vikendicu pored terena za golf blizu Lidsa i pre nekoliko godina joj je nabavio karte za Masters u Augusti.

Da li bi svet u kome je Majkl Plat odrastao može biti dalje udaljen od planete koju sada nastanjuje?

Za razliku od većine hedž fondova, koji koriste hrabre i inovativne strategije za maksimiziranje profita za investitore, BlueCrest je pretvoren u lično investiciono sredstvo za Plata, njegove starije partnere i zaposlene. Drugim rečima, nema spoljnih klijenata. „U suštini, imamo jednog klijenta, a to je Majk“, nedavno je citirao bivši portfolio menadžer kompanije BlueCrest. „On je CEO, on je CIO [glavni službenik za informacije].“

Otuda razlog zašto je razveden otac dvoje dece bogat. To bi takođe moglo pomoći da se objasni zašto je Plat koji se stidi javnosti – imao poslednji intervju pre više od decenije kako bi promovisao umetničku emisiju koju je sponzorisao.

Bilo je nekoliko značajnih izuzetaka. Godine 2019. uhvaćen je kako se hvali svojim bogatstvom u njujorškom žutom taksiju. Snimak je snimljen i postao viralan na Volstritu. Na pitanje taksiste čime se bavio, Plat, obučen u sako i belu košulju i u društvu mlade žene koju predstavlja kao svoju devojku 'Leticiju — 'ljubav mog života', odgovara: ' Ja sam osoba sa najvećom zaradom u svetu finansija.'

„Oni žestoko čuvaju svoju privatnost i mrze svoje redovno pojavljivanje na listama bogatih u novinama“, napisao je finansijski urednik Patrik Hosking. Plat insistira da je snimak taksija, koji su preuzele TV mreže, bio šala nakon „dobre flaše vina".

Plat se takođe pojavio na ekranu u HBO drami Billions, koja se trenutno prikazuje o svetu visokih finansija u Njujorku sa Damijanom Luisom u glavnoj ulozi. U stvari, Plat je glumio samog sebe, sa američkim akcentom, u prvoj epizodi treće sezone, kada govori kolegama iz igre, okupljenim oko stola u italijanskom restoranu, da bi glavni lik (Bobija Akselroda kojeg igra Luis) trebalo da „radi kako hoće' sa svojim gotovinom 'inače,šta je ***ena poenta".

To je filozofija koju je Plat usvojio daleko od kamere, ali koja ga je nedavno dovela do problema sa regulatorima. Godinu dana nakon što je video o hvalisanju taksija dospeo na naslovne strane, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) naložila je BlueCrestu da isplati 170 miliona dolara (137 miliona funti) investitorima, što je jedna od najvećih kazni koje su američke vlasti nametnule hedž fondu.

Istraga SEC-a je zaključila da je BlueCrest „u više navrata propustio da deluje“ u svom najboljem interesu tako što je „prebacio svoje najuspešnije trgovce u fond koji je koristio sopstvenom osoblju na štetu svojih investitora u fondove“.

Upitna taktika pojavila se pre više od jedne decenije kada je BlueCrest bio u procesu pretvaranja u privatno investiciono partnerstvo koje više nije upravljalo spoljnim novcem.

Britanska uprava iznela je slične optužbe, dodelivši BlueCrestu kaznu od 40,8 miliona funti 2021. godine „za propuste u sukobu interesa“, što kompanija negira i pravno osporava.

BlueCrest je ponovo bio u nevolji prošle godine kada je Apelacioni sud presudio da njegovi partneri treba da budu obveznici poreza na dohodak na osnovu platne šeme iz 2008. godine.

Pored bilo čega drugog, Siti i Volstrit su preplavljeni kršenjem propisa i, što je još važnije, BlueCrest nema spoljne klijente o kojima bi trebalo da brine ili da ih impresionira.

Njegove prepirke sa regulatorima i poreskim službenicima predstavljaju jedine stvarne greške u inače zvezdanoj karijeri, navodi Dejli mejl. 

Jedini prikaz njegovog ranog života u Prestonu — odrastao je u 1930-im na periferiji grada sa svoje dve sestre — sadržan je u knjizi Hedge Fund Market Vizards, objavljenoj 2012. celo poglavlje je posvećeno Platu i pruža fascinantan uvid u godine njegovog formiranja.

Kada je bio dečak, rekao je, voleo je zagonetke pa mu je njegov pokojni otac, predavač građevinarstva na Univerzitetu u Mančesteru, kupio Rubikovu kocku.

Mnogi ljudi nisu u stanju da reše geometrijsku zagonetku, ali on je to rešio za 36 sati kada sam „mogao to da uradim iz bilo koje pozicije za manje od jednog minuta“.

Majkl Plat je tada imao samo deset godina. Sa 12 godina posećivao bi kuću svoje bake, ozbiljnog investitora u akcije koja ga je naučila da trguje.

Do 14. godine, kada je bio učenik u King Edvardu VII, nezavisnoj školi u obližnjem Litham St Annesu, uložio je njen rođendanski poklon od 500 funti u brodsku liniju koja je brzo utrostručila cenu.

Bio je strastveni čitalac Investors’ Chronicle i znao je „svaku statistiku svake kompanije“.

„Dobro se sećam Majkla kako je hodao ulicom u školskoj uniformi“, rekao je komšija. „Znam da je veoma vredno učio u školi. Bili su divna porodica.’

Plat je dobio mesto na Imperijal koledžu u Londonu da studira građevinarstvo, ali je promenio posle godinu dana jer mu je kurs bio dosadan, da bi čitao matematiku i ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije.

Zarađivao je do 30.000 funti kao student ulaganjem u novoprivatizovana komunalna preduzeća - bogatstvo za studenta u bilo kom trenutku - ali su njegove akcije izgubile polovinu vrednosti u jednom danu tokom kraha u oktobru 1987.

Majkl Plat kaže da je to bio jedan od retkih puteva da je ikada bio neuspešan.

J. P. Morgan ga je zaposlio kao pripravnika u Njujorku posle se popeo i postao izvršni direktor u Londonu.

Njegov lični život se pokazao manje uspešnim. Njegov brak sa Helen Sanderson 1995. godine doneo je dvoje dece, ali se kasnije razveo.

BlueCrest Capital je osnovan 2000. godine. Firma je svoju prvu godinu završila sa prinosom od 30 odsto i 1 milijardom dolara (skoro 800 miliona funti) u imovini pod upravljanjem — skoro devet puta više od novca koji je imala na početku. U roku od jedne decenije zapošljavalo je više od 300 radnika.

Na pitanje koju vrstu trgovca voli da angažuje od strane autora knjige Hedge Fund Market Vizards, Džeka Švagera, Plat mu je rekao: „Tražim tip tipa u Londonu koji ustaje u sedam sati u nedelju ujutru kada su mu deca još uvek u krevetu i prijavljuje se na poker sajt kako bi mogao da odabere američke pijanice koji se vraćaju kući u subotu uveče. . . to je tip momka kojeg želim u timu — neko ko razume ivicu.’

Radnici u BlueCrest-u, poznato je, dobro su plaćeni.

Jedna od zvezda bila je Platova dugogodišnja prijateljica i štićenica, Leda Braga, rođena u Brazilu, bivša koleginica J. P. Morgana, koja je sada najmoćnija žena menadžerka hedž fondova na svetu.

Članovi finansijske zajednice u poreskom raju opisuju Plata kao „enigmatičnog“, figuru koja se retko viđa i niko zaista ne zna koliko je vremena proveo u svom stanu sa pogledom na marinu u Sent Helijeru.

O njemu znaju više u njegovom rodnom gradu, iako njegova mama Gejl i pokojni otac Brajan, koji su bili neizmerno ponosni na njega, nikada ne govore o njegovom uspehu.

„Jednog Božića Majkl je svojoj majci dao veliki ček“, priseća se prijatelj. „Ali ona to nije htela. Rekla je: "Ne treba mi." Ona je veoma skromna osoba.’

Nikada nije unovčila ček.

Platov sin Markus, koji je u srednjim dvadesetim, sada ide očevim stopama. Nedavno se pridružio BlueCrestu.

„Zaslužuješ ovu novu priliku“, ponosno je objavio Plat na LinkedIn-u. „Želim ti svu sreću, ali ne očekujem da će ti trebati sreća!“

Plat, koji je donirao najmanje 225.000 funti Konzervativnoj stranci, zaljubljenik je u savremenu umetnost i uložio je milione u privatni umetnički fond.

Međutim, za razliku od svojih „igračaka“, zaključje Dejli mejl, Majkl Plat je nekako uspeo da ostane neprimetan. I to je način koji on voli.

 

blic

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading