OVO SU CENE UGRADNJE I SERVISIRANJA KLIME Detaljno objašnjenje
Foto: Shutterstock

Klima uređaji su postali neophodan aparat svakog domaćinstva, i leti i zimi. Pored svoje relativno pristupačne cene, klime brzo i efikasno regulišu temperaturu domaćinstva, ali domaće tržište je zasićeno mnogobrojnim ponudama, pa je dobro unapred znati sve o vrstama klima uređaja, kapacitetu, mestu i načinu ugradnje klima uređaja. Treba vam klima koja će vas uskoro na leto jednostavno rashladiti, ali kada dođe vreme za kupovinu, vidite da postoji neki split sistem, pa mobilna klima, pa BTU, a u sve to se umešaju i kilovati... I šta je sve to?

Inverter klima štedi struju

Split sistem je standardna kućna klima, koja se sastoji od unutrašnje i spoljašnje jedinice. To je ona klima koju viđate po fasadama zgrada. Ovaj sistem je jedan od najzastupljenijih. Mobilna, tj. pokretna klima ima samo unutrašnju jedinicu i potreban joj je otvor prečnika 10 cm na fasadi za izbacivanje toplog vazduha. Ovakve klime najčešće mogu samo da hlade, dosta su glomazne i najčešće su na točkiće.

Energetska klasa direktno utiče na potrošnju struje, što je veća energetska efikasnost – to je manja potrošnja struje. Energetske klase klima uređaja idu od G (koja je najgora) do A +++ (koja je najbolja). Na cenu samog uređaja utiče i energetska efikasnost, tako da uzmite u obzir i buduće uštede kada budete birali sistem sa boljim performansama.

Inverter tehnologija omogućava uređaju promenljiv sistem rada i tako ostvaruje uštedu u potrošnji energije. Za razliku od invertera, kod standardnih klima uređaja (on/off regulacija) vazduh se uduvava punim kapacitetom čak i kada je temperatura malo iznad ili ispod zadate. Dodatna prednost inverter rada klime je u tome što ona može da radi do -20 stepeni, dok standardne on/off klime rade samo do -5 stepeni.

Kako se određuje veličina klime

Glavna razlika između klima uređaja jesu njihovi kapaciteti. Na određivanje kapaciteta klima uređaja utiču mnogobrojni činioci, kao što su: površina prostorije, položaj prostorije, staklene površine, raspored vrata i prozora, postojeća izolacija zgrade, položaj klime i broj ljudi u prostoriji. Za kućno korišćenje se koriste pojednostavljeni proračuni koji se fokusiraju na kvadraturu i visinu prostorije.

Kapacitet klima uređaja se izražava u BTU po satu (British Termal Unit, tj. količina utroška energije u jedinici vremena). Za proračun potrošnje postoje jednostavni online kalkulatori. Okvirno, potrebno je oko 333 BTU po metru kvadratnom grejane/hlađene površine, piše Gradnja.rs. Standardni kapaciteti split sistema na našem tržištu su:

Na našem tržištu ima mnogo popularnih proizvođača, a važno je napomenuti da sve cene zavise od dostupnosti na lageru, da li je inverter ili standardna klima, koja je energetska klasa i slično. Mogućnosti su velike, a na vama je da izaberete adekvatan uređaj naspram sopstvenih potreba.

Ugradnja klima uređaja

Kupili ste klimu i razmišljate da je ipak sami ugradite? Pre nego što krenete u majstorske poduhvate, uzmite u obzir da se nestručnom ugradnjom najčešće gubi garancija. Takođe, najveći broj kvarova nastaje usled nepravilne ugradnje, pa će vam na kraju svakako biti potreban iskusan majstor.

Za pravilnu montažu je neophodna stručnost, razumevanje sistema, specijalizovani alati i uređaji koji se ne mogu improvizovati u kućnim uslovima. Najbolje je zato da unapred sve isplanirate i da bude spremno kad vam stručnjak dođe u dom. Prvo proverite da li imate utičnicu s adekvatnim uzemljenjem blizu mesta gde biste da ugradite unutrašnju jedinicu. Ako nemate, onda je verovatno potrebno pomeranje električnog priključka jer su se intervencije sa produžnim kablovima pokazale kao nepouzdano rešenje.

Drugi korak je da odredite mesto spoljašnje i unutrašnje jedinice. Bitno je da uklopite njene specifične dimenzije u gabarite vašeg doma. Na primer, prosečne dimenzije unutrašnje jedinice su od 745 do 980 mm u širinu, 270 mm u visinu i 214 mm u dubinu. Spoljašnje jedinice su najčešće dimenzija od 660 do 780mm u širinu, 540mm u visinu i 260mm u dubinu. Takođe, preporučuje se da se unutrašnja jedinica kači na noseći zid vašeg stana ili kuće.

Pored ograničenja sa ilustracije, treba voditi računa o maksimalnom rastojanju spoljašnje i unutrašnje jedinice, čija razlika može biti najviše do 15 metara. Uzmite u obzir da cevi koje spajaju spoljašnju i unutrašnju jedinicu moraju biti pod blagim padom, tako da što je veće rastojanje između dve jedinice, to spoljašnja mora biti niže postavljena u odnosu na unutrašnju. Takođe, svaki dužni metar cevi košta, tako da je najbolje da distanca između jedinica bude što manja.

Garancija klima uređaja

Pri kupovini obavezno proverite uslove garancije i da li one zavise od osobe koja montira uređaj. Najčešći uslov garancije je da može da montira samo ovlašćeni servis. Takođe, većina proizvođača savetuje što češće čišćenje klime, čak se i garancija na uređaj često uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. To je poželjno za vaš uređaj, kao i za kvalitet vazduha u prostoru u kojem boravite.

Cena klima uređaja

A, kako meteorolozi najavljuju, pred nama je vrelo leto, pa klima dođe kao nezaobilazan uređaj u kući i stanu. Pitanje je samo koliko to sve košta.

Oni koji u svojim stanovima već imaju klime imaće manji trošak. Servis klima uređaja je od 15 do 50 ili 60 evra, popravke su nešto skuplje, mogu da budu od 30 ili 35 pa do 180 evra. Cene se naravno razlikuju od grada do grada u Srbiji, pa tako, na primer, ugradnja klime u Vranju ide od 50 do 70 evra, dok je u Novom Sadu ili Subotici od 100 do 150 evra, a u Beogradu od 120 do 180 evra, preneo je Mondo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading