Rusija
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za naš portal kaže da je Rusija uprkos raznim pritiscima uspela da se snađe na ekonomskom planu.

Dok su se vojne operacije odvijale duž granice, ekonomska stabilnost Rusije doživela je turbulentne promene, osećajući udarce sankcija od strane mnogih zemalja.

Najveći udarac je zahvatio energetski sektor, koji je tradicionalno bio stub ruskog ekonomskog sistema. Sankcije su ograničile pristup tehnologijama, narušavajući kontinuitet poslovanja i investicija u ovom sektoru. Zbog toga. Rusija se okrenula ka azijskim tržištima, posebno Indiji, kao izvoru prihoda.

Dodatno, izbacivanje iz Saveta Federacije za međunarodne finansijske usluge (SWIFT) dovelo je do gubitka nekih stranih kompanija koje su prethodno poslovale u Rusiji, doprinoseći ekonomskoj nestabilnosti. Ali, kako je profesor  dodao, Zapad je ostao u čudu s obzirom da se Rusija brzo vratila na noge.

"Rusija ima veliki potencijal, i više puta je u istoriji pokazala da može da se snađe. Jeste pretrpela veliku štetu, ali je te probleme rešila", rekao je profesor Savić.

Profesor Savić je takođe, uporedio trenutno dešavanje u Rusiji sa Srbijom tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Mi smo jedna mala zemlja. Pretrpeli smo sličnu štetu u periodu od marta do juna 1999.godine. Naše fabrike su uništene, ali nismo bili gladni, niti nam je bilo hladno uprkos sankcijama i čuđenju Zapada", rekao je profesor.

BONUS VIDEO

@alo_portal Reporteri Alo! naišli su jutros u selu Zlot na majku osumnjičenog za smrt Danke Ilić #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #viralvideo #zlot #dankailić ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading