ZEMLJOTRES NA LISTAMA Rusija prestiže Japan, Nemačku gazi Indonezija
Foto: Shutterstock

Rusiji se prognozira rast za ovu godinu, dok je Nemačka, prema predviđanjima ekonomista, "zacementirala" svoju poziciju na sedmom mestu, bez izgleda da se revanšira Indoneziji i da je prestigne.

Kina je ubedljivo prva, ispred SAD, dok su Francuska, Italija i Velika Britanija pale za nekoliko mesta u odnosu na prethodnu godinu. 

"Zemlje koje su uvele sankcije Rusiji padaju, dok druge rastu, trend koji se nastavlja drugu godinu zaredom. Rusija je prošle godine na petom mestu prestigla Nemačku. Ove godine će po paritetu kupovne moći prestići Japan. Nemačka je tek na sedmom mestu. Ekonomije G7 rastu sporije od najjačih G20", navodi Ben Aris, dugogodišnji reporter "Dejli telegrafa" iz Rusije.

Rusija je, prema podacima MMF-a, u 2023. godini zabeležila ekonomski rast od 2,2 odsto, što je stavlja ispred svih zemalja G7, ali i većine država Evropske unije. Ona se, dakle, oporavila od blagog pada od 2,1 odsto koji je, pod inicijalnim pritiskom sankcija i početka rata, zabeležen 2022. godine.

Zanimljivo je i zapažanje o prognozi rasta najvećih svetskih privreda od 2024. do 2030. godine. Ekonomisti predviđaju da će najviše rasti Indija sa 50,1 odsto, Kina 49,7 odsto i Turska 40,8 odsto. Očekuje se rast ruske ekonomije od 13,4 odsto, a Nemačke skromnih 3,9 odsto.

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin je danas izneo najnovije podatke i potvrdio da ekonomija Rusije nastavlja da raste i u 2024. godini.

Mišustin je istakao da je rast siguran i da se u tom smislu ništa nije promenilo.

"Mere koje je Vlada preduzela prošle godine dale su dobre rezultate, i oni se vide po dinamici BDP-a i pozitivnim promenama koje su se desile u mnogim sektorima. Početkom 2024. godine trend rasta se nije promenio, naša privreda nastavlja da se samouvereno razvija", rekao je Mišustin.

Takođe, podsetio je da je prema proceni Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije BDP u januaru ove godine porastao za skoro 5 odsto, a u februaru za 7,7 odsto. Uz to, u industriji je registrovan rast od 8,5 odsto u februaru.

"Lokomotivu uspeha, kao i 2023. godine, čini prerađivačka industrija i to je jako važno. Prerađivačka industrija nam raste rekordno brzim tempom", poručio je Mišustin.

Kako je objasnio, generator promena u ekonomiji bilo je to što je došlo do potražnje za novim proizvodima i uslugama koji se proizvode u Rusiji.

"Neophodno je podržati ovakvu tendenciju, rukovodeći se pre svega programom nacionalnog razvoja koji je predsednik izneo u obraćanju Saveznoj skupštini. Rusija bi do 2030. godine trebalo da postane jedna od četiri najveće ekonomije sveta po paritetu kupovne moći. Naravno, potrebno je delovati veoma aktivno, u nekoliko pravaca odjednom", istakao je premijer.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading