Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jezikom laika, ovo polje je veoma široko i nudi mnogo mogućnosti, ali se u posao ne može ući tek tako. Potrebna je kao i za svaki biznis - posvećenost, ali i spremnost na velika ulaganja. Nije dovoljno da imate jedan jak kompjuter, kao što mnogi misle. 

Šta je danas potrebno da bi neko u Srbiji počeo da se bavi rudarenjem kriptovaluta? 

- Uh, prvo, treba mnogo para - kaže on na početku razgovora za Alo! i nastavlja:

- On ili ona moraju pre svega da se opredele za način na koji će da "kopaju", jer mogu da koriste GPU procesore koji se nalaze u grafičkim karticama, ili može da kopa sa ASIC minerima, koji mogu da obavljaju samo jedan
zadatak na zadatom algoritmu - kaže naš sagovornik, koji, pretpostavljamo, ne sluti da većina "običnih ljudi", koji nisu programeri, nemaju pojma ni šta znači polovina reči koje izgovara. 

Stoga on objašnjava da oni koji su odlučni u nameri da se bave ovim poslom, zaista prvo moraju da nauče šta svi ovi pojmovi znače, pa tek onda da razmišljaju o tome šta i gde da ulože novac, kojeg takođe treba da spreme podosta: 

Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta

Foto: Shutterstock

 

-  Na primer, ako žele da kopaju sa ASIC minerima, s obzirom na to da je samo njihovo podešavanje dosta jednostavnije, potrebno im je dobro napajanje, dakle siguran dotok energije. Na primer, poslednji ASIC miner koji izlazi u trenucima dok ovo govorimo kosta 8.000 dolara, bez poreza na carinu. Imajte na umu da dolazi bez napajanja, a troši 3.500W. To bi značilo da on mora da radi 24/7 tako da sigurno ulazi u crvenu zonu, ali i sa takvim radom je isplativ, i može da zaradi malo manje od 1.000 dolara bruto, prema
govorimo trenutnim cenama - kaže Lučić. 

Druga opcija je, objašnjava, kopanje uz pomoć grafičkih kartica ili GPU. 

- Tu je stvar malo komplikovanija. Prvo treba odabrati koje grafičke kartice kupujete, zatim koliko troši, pa koji algoritam će da se “kopa”. Zatim dolaze na red ostale komponente, matična ploča, mora da podržava dovoljan broj grafičkih kartica... Procesor nije mnogo bitan u ovoj priči, ali bi morao da bude kompatibilan sa matičnom pločom, tu su i ekstenderi koji omogućavaju dodatnu razdaljinu od grafičke do grafičke, i najbitnije je dobro napajanje (za laike: to je deo koji se nalazi u kućištu vašeg računara, ili za laptope mali četvrtasti deo između utičnice i samog laptopa). 

Koliko bi se moglo zaraditi sa grafickim karticama?

- To je već stvar količine, sada, kada se na ovom polju prešlo na rad uz obavezan dokaz o ulozi (sistem Ethereum prešao je sa funkcionisanja uz pomoć POW (prof of work/dokaz o radu) na POS (prof of stake / dokaz o ulozi)) i od tada je značajno smanjena zarada. Na primer jedna kartica, trenutno najbolja, nVidia 4090, mesečno može da zaradi oko 40 dolara, a ulog za početak je minimalno 3.000 evra.

Za one koji bi sada da počnu da se bave kopanjem, Lučić ima nekoliko saveta. 

- Savetovao bih im da dobro razmotre rizike, da ima osnovno ili barem malo više znanja o računarima. Takođe, savetovao bih im da je bolje, po mom mišljenju, ulagati po malo, kao na primer u akcije Bitcoina ili Ethereuma, nego kupovati opremu za rudarenje - siguran je programer. 

Da bi nam to pojasnio Lučić je Bitcoin uporedio sa vrednim metalima:

- Na primer, zamislite da je Bitcoin digitalno zlato. E, sada, kada biste hteli da ozbiljno da ulažete u zlato, ne biste kupovali, bagere, kamione, bušilice, i preselili se u Afriku da kopate i tražite ga, već biste uložili u akcijsko, ili investiciono zlato. Po sličnom principu radi i ovo, mislim da je sada bolje kupovati te akcije, nego sam rudariti kriptovalute.

Za kraj, on zaključuje da koliko god zvučalo kao veliki ulog, komplikovan posao, veliki izdatak, ipak vredi, ali samo uz uslov da znate šta radite, oprezni ste i spremni da ulažete!

Programer

Privatna arhiva

 

- Smatrajte da kopanje kriptovaluta kao biznis, naravno, može da propadne, i nemojte ulaziti u celu priču ako planirate da se obogatite preko noći. Takve planove najčešće čujem od ljudi koji nemaju pojma o celom sistemu, a neophodno je da savršeno baratate svim alatkama, da se stalno usavršavate, pratite tržište, novitete, raspitujete se. Takođe, važno je da zapamtite da dobro čuvate svoj novac u digitalnom novčaniku. Vaši ključevi i lozinke znače vaš novac, tako da to morate dobro da obezbedite, ne smete nikome da date svoje podatke i uvek da budete na oprezu - zaključuje on.

Inače, prema poslednjem izveštaju, od 5. aprila Bitkoin je u 15.00 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens porastao za 0,22 odsto na 61.900,17 evra.

Ukupan obim trgovine bitkoinima u 24 sata tog dana je bio 36,33 milijarde evra.

Indeks straha i pohlepe (Fear and Greed Index) vezan za bitkoin se danas nalazi na nivou 79 u kategoriji " ekstremna pohlepa", što znači da su investitori veliki optimisti povodom daljeg rasta bitkoina.

Vrednost itirijuma (ETH) je pala za 2,89 odsto na 3.014,40 evra, a vrednost bajnens koina (BNB) za 1,56 odsto na 535,90 evra. Solana (SOL) je pala za 7,92 odsto na 159,07 evra, a avalanš (AVAX) za 5,44 odsto na 41,33 evra.

Ovih dana se najviše trguje bitkoinom, itirijumom i solanom, a najveći rast trenutno beleže kripto valute OAX, AKRO i QKC.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading