SANJA OTKRILA TRIK BG RESTORANA: "Naplate mi kao porciju, a neću to da jedem"
Shutterstock

Kako je Sanja (35), na posebnom režimu ishrane, uglavnom naručuje potaž ili posnu čorbu, međutim, uz to joj uvek nedostaje i parče hleba. Međutim, ispostavilo se, većina restorana ne služi ih na taj način.

Retko ćete, govori ona, dobiti običan hleb, jednostavno, morate to da poručite kao poseban dodatak. Uz to, objašnjava ona, kada joj stigne hleb posebno, bude ili začinski, ili kao lepinja, često i kao projice od kukuruza ili heljde. Donose i "bruskete", nekada punjene nekad ne, ali sve to ima i drugačiji cenovnik, a račun se uveća.

brusketi

Foto: Shutterstock

 

 

"Nije mi problem, naravno, da platim kompletan ručak, ali imam problem sa tim da mi donesu porciju začinskog hleba, koji košta 600 dinara. Pa uzela bih onda samo to", navodi ona.

Pitali smo je i da li joj konobari naglase da nemaju običan hleb:

"Ne uvek, ali i kada naglase, ne naglase onda cenu, i ja umesto potaža koji košta 400 dinara, platim obrok duplo zbog korpe hleba", ističe ona.

Treba da znate i da vlasnik na to ima pravo. Preciznije, može da odredi cenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ili čaj, ili porciju hleba u ovom slučaju, ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja.

- Prema Zakonu imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju - navodi sagovornik "Blic Biznisa", koji je pri resornom ministarstvu.

SANJA OTKRILA TRIK BG RESTORANA:

Foto: Shutterstock

 

 

To nije nepoznanica jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit. Država se uglavnom ne meša da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cena. Ali ukoliko bi bila reč o osnovnim namirnicama na primer, ili ako bi skok cena bio drastičan može iste da ograniči pod određenim uslovima.

Svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće.

Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading