Za tekst iz printa
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug Milos Milivojevic

Prema njihovim navodima, Gasprom njeft je 5. aprila prešao na model upravljanja sličan matičnom preduzeću Gasprom.

Svrha promena je, prema rečima sagovornika, izgradnja transparentnije i rigidnije upravljačke vertikale, a kompaniju će umesto generalnog direktora i njegovog zamenika voditi odbor na čelu sa predsednikom i zamenicima. Zbog toga će se i pozicija glavnog čoveka Gasprom njefta Aleksandra Djukova zvati „generalni direktor – predsednik odbora“.

Pored korporativnih promena, Gasprom njeft će takođe pretrpeti značajne kadrovske promene. Кonkretno, Vadim Jakovljev, koji je nadgledao blok za istraživanje i proizvodnju, napustio je kompaniju piše portal.


On je o tome obavestio zaposlene uoči stupanja na snagu izmena - 4. aprila. Međutim, prema rečima sagovornika vedomosti.ru bliskog Gasprom njeftu Jakovljev je odluku o napuštanju kompanije doneo još prošle godine i ona nije bila spontana.

Ono što je za nas zanimljivo jeste da Jakovljev obavlja i funkciju predsednika odbora direktora Naftne industrije Srbije i za sada nije izvesno da li njegov odlazak sa jedne od čelnih pozicija u Gasprom njeftu znači i napuštanje kormila kompanije NIS. Jakovljev je na poziciju predsednika Upravnog odbora NIS izabran u junu 2011. godine i do danas je bio jedan od ključnih ljudi kompanije.

Neimenovani izvor blizak ruskoj vladi tvrdi za portal da je matična firma Gasprom, za razliku od Gasprom njefta, u nepovoljnoj finansijskoj situaciji i da zato planira da značajnije koristi resurse svoje ćerke firme za rešavanje svojih problema. Gasprom još nije objavio finansijske izveštaje za celu 2023. godinu, ali je u prvoj polovini prošle godine neto profit gasnog monopola pao 8,5 puta.

Piše D. P.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading