novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Isplata penzija za mart 2024. godine se nastavlja sutra.

Prva tura penzionera, "samostalci", već je primila svoje penzije u utorak, 2. aprila. Sutra će svoje penzije dobiti penzioneri iz dve kategorije - vojni i poljoprivredni penzioneri.

PIO fond je objavio detaljan kalendar isplata penzija za mart 2024. godine:

Zaposleni mart  - 10. april* 11. april**
Samostalne delatnosti mart  - 2. april* 2. april**
Poljoprivredni mart - 5. april* 5. april**
Vojni mart - 5. april* 5. april**
Republike bivše SFRJ mart - 10. april

* preko tekućih računa

** na kućne adrese i na šalterima pošta

Rastu plate, ali i penzije

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da je cilj da do kraja ove godine prosečne plate u Srbiji dostignu 920 do 930 evra, a do kraja sledeće 1.000 evra. Takođe, plan je da do 2027. godine prosečne plate budu 1.400 evra, dok bi prosečne penzije i minimalna zarada trebalo da budu po 650 evra.

Gostujući na RTS-u, Siniša Mali je podsetio da su od januara plate u javnom sektoru uvećane za 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, dok je minimalna zarada porasla za 17,8 odsto.

- Time smo došli do proseka plata od 818 evra u Srbiji danas, a podsetiću da je 2019. predsednik Aleksandar Vučić najavljivao prosek plata od više od 500 evra zbog čega je kritikovan - rekao je Mali.

Siniša Mali je naglasio da je prosečna penzija danas 390 evra, u poređenju sa 203 evra pre 11 godina. U istom periodu, minimalna zarada je bila samo 15.700 dinara, dok danas premašuje 47.000 dinara. On je dodao da su penzije u poslednje dve godine ukupno povećane za 56 odsto, da se inflacija smiruje, te da će u maju iznositi oko tri odsto, uz moguće oscilacije do 1,5 odsto. Mali je istakao da su, uprkos inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu, što je rezultiralo povećanjem životnog standarda.

- Ovo su važni pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru. Ozbiljno se bavimo ekonomskom politikom, što svaki indikator pokazuje - rekao je Siniša Mali.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading