dete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Takođe, ovim zakonom se za decu uzrasta 14 i 15 godina traži saglasnost roditelja da kako bi koristili te platforme.

Pored toga, zakon nalaže da se ugase postojeći nalozi dece mlađe od 14 godina, kao i dece stare 14 i 15 godina koji nemaju saglasnost roditelja, prenosi Rojters.

Prethodno je Desantis uložio veto na predlog zakona kojim bi se svoj deci mlađoj od 16 godina zabranilo korišćenje društvenih mreža, dok u izmenjenoj verziji roditelji dece uzrasta 14 i 15 godina mogu da daju saglasnost da ona koriste društvene mreže.

Pristalice zakona navode da će zakon zaustaviti štetne efekte društvenih medija na dobrobit dece koja preterano koriste takve platforme i kao rezultat toga mogu doživeti anksioznost, depresiju i druge mentalne bolesti.

Sa druge strane, kritičari zakona tvrde da usvojeni predlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne vlada, treba da donose odluke o tome da li će deca koristiti društvene mreže.

trudnica

Foto: Shutterstock

 

 

Predlog zakona ne navodi konkretne platforme društvenih medija, ali navodi da se odnosi na sajtove koji promovišu ''beskonačno skrolovanje'', prikazuju metriku ''reakcija'' kao što su lajkovi, sadrže video-snimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju striminga i ''puš'' obaveštenja.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

Iz Mete je saopšteno da kompanija podržava da federalni zakon koji propisuje da roditelji moraju da daju dozvolu svojoj deci pre nego što ona preuzmu aplikacije društvenih mreža na svoje telefone.

U martu 2023. godine Juta je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup dece društvenim medijim

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading