Ekološki projekat
Foto: Alo/Ministarstvo rudarstva i energetike

- Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

- Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera - naglasila je ona.

Kako je navela, emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

- Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, završeno je 70 odsto radova na odsumporavanju na TENT-u B.

- U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano - proučila je ministarka.

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

- Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane - kazala je ministarka.

Dodala je da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips. Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS- Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova.

Projekat odsumporavanja u TENT A sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija Micubiši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading