Projekat Kostolac
Foto: Alo/Ministarstvo rudarstva i energetike

- Neophodno je da zajedno pratimo utvrđenu dinamiku kako bismo u skladu sa rokovima izgradili ovaj vetropark i povezali ga na mrežu što pre naredne godine, ako ne i ranije. U toku su pripremni radovi, dok postavljanje vetrogeneratora očekujemo tokom leta. Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet Elektroprivrede Srbije iz obnovljivih izvora energije koji će energetskom sistemu obezbediti novih 66 MW zelene energije - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

- Srbija je zemlja sa izuzetnim solarnim i vetropotencijalom koje treba da iskoristimo na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji. Realizacijom investicija u OIE omogućavamo više zelenih megavata i smanjujemo zavisnost od fosilnih goriva. Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 GW zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa - navela je ona.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW-a od 81,8 miliona evra dok Vlada Republike Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 miliona evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading