dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rok za podnošenje prijava na konkurs za bespovratna sredstva, poznatiji kao "50:40:10" u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije ističe sutra, a za sprovođenje ovog javnog poziva su opredeljena sredstva od 750 miliona dinara. 

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je ovaj Treći javni poziv 4. decembra prošle godine, a kako se navodi na sajtu Uprave, subvencije mogu da se iskoriste za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti otkupa, prerade, plasmana poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje plasmana proizvoda starih i umetnilčkih zanata i poslova domaće radinosti. 

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije se realizuje u periodu od 2021 - 2024. godine, a direktni korisnici su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja mogu da obezbede direktnu vezu sa malim poljoprivrednicima. 

Među ciljanim korisnicima fokus će biti na ranjivim grupama u poljoprivrednom sektoru u Srbiji - žene, mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene i siromašne opštine).

Primenjen je i novi model finanasiranja, pa se tako korisnicima pruža mogućnost da dobiju bespovratna sredstva, u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40  odsto kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10 odsto sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading