VLADA SRBIJE ODLUČILA: Ograničenje uvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
Foto: EPA

Na sednici je doneta Odluka o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i primarni proizvođači, a odnosi se na kvartalne dozvole za uvoz jestivog suncokretovog ulja i margarina.

Ograničenje uvoza za te poljoprivredno-prehrambene proizvode važiće devet meseci i to u količini proseka uvoza u prethodne četiri godine.

Vlada usvojila uredbu o finansiranju projekata u nedovoljno razvijenim opštinama

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština, odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe, u 2024. godini.

U saopštenju se podseća da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade sistemska podrška podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji zemlje.

Kako se navodi, realizacijom tog programa omogućiće se stvaranje uslova za održivi razvoj izrazito nedovoljno razvijenih opština čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, kroz unapređenje kvaliteta života i sistematsku podršku u zapošljavanju, uključivanje u kulturnu sferu života, povećanje bezbednosti, aktivno učešće u radu lokalne zajednice, podizanje svesti o zdravom načinu života i rodnoj ravnopravnosti, zaštiti životne sredine, kao i pomoći osobama sa invaliditetom i marginalnim grupama.

Članovi Vlade usvojili su dopunjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine radi izmirenja obaveza prema proizvođačima.

Dopunom ove uredbe omogućava se reprogram korisnicima kredita, odnosno produženje roka otplate kredita maksimalno 30 meseci, uključujući grejs period od šest meseci, sa rokom otplate kredita maksimalno 54 meseca od dana puštanja kredita u tečaj.

Na taj način stvaraju se uslovi za plasman robe na tržištu po boljim cenama, kako bi se ublažile posledice poremećaja na tržištu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading