Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemački mediji navode kako se mogu očekivati još skuplje kirije zbog nedostatka stanova i energetskog zakona.

Manjak novih stanova

Vlada je htela izgraditi 400.000 novih stanova godišnje, od kojih je 100.000 namenjeno socijalnom stanovanju. Ipak, u 2022. nije ih izgrađeno niti 300.000. Kada su u pitanju socijalni stanovi izgrađeno ih je samo 22.545. Do oktobra 2023. godine odobrena je izgradnja tek 218.100 novih stanova širom zemlje, preneo je početkom godine Fenix magazin.

Pad komercijalnih nekretnina

Foto: Shutterstock

 

 

Razloga za zaostatke u izgradnji ima više: nedostatak kadra u vlasti, birokratija, povećanje troškova izgradnje i kamata. Životni prostor u mnogim regijama postaje još poželjniji – a samim time i skuplji.

Zakon o energetici

Ove godine na snagu stupa i novi Zakon o energetici u zgradama. Ako najmodavci preinače ili renoviraju sistem grejanja, smeju preneti troškove na svoje stanare.

Kako bi usporila rast cena energije zbog rata u Ukrajini, Vlada je smanjila stopu PDV-a na energiju za domaćinstva na sedam odsto. Ali, 2024. stopa će ponovno porasti na uobičajenih 19 odsto.

DRASTIČNO SE MENJAJU PRAVILA ZA PODSTANARE Važno i za Srbe koji traže smeštaj u Nemačkoj

Shutterstock

 

 

Uz to, rastu naknade za korišćenje električne mreže koje se prebacuju na krajnjeg potrošača. Cena CO₂ proizvedenog iz nafte i gasa raste s 30 na 45 evra. Električna energija i toplotna energija poskupljuju, čak i ako ne promenite opskrbljivača, navode njemački mediji.

Kablovska televizija

Od 1. juna naknada za kablovsku televiziju više se ne može prenositi na stanare. Mnogi iznajmljivači stoga raskidaju svoje ugovore o kablovskoj televiziji. Dakle, morate potpisati sopstveni ugovor ili se odreći kablovske televizije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading