Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16
Foto: Alo/Alo

Šesnaesto izdanje "Sive knjige" sadrži 19 novih preporuka i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji u 2024, a među njima su i da se smanji fiskalno opterećenje najnižih zarada i uvede objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike.

NALED ovu publikaciju predstavlja uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) 

Prisustvovaće šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, švedska ambasadorka Anika Ben David i direktor Eropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

 

 

Konferenciju je otvorio predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, koji je na početku pozdravio učesnike, partnere NALEDA i medije.

 - Ukupno 13 preporuka dobilo je oznaku "Bezgotovinska plaćanja"zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i daljeg razvoja elektronske uprave i poslovanja, izjavio je Đokić.

Siva knjiga donosi i 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji.

- Iako cela Siva knjiga počiva na evropskim vrednostima i principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja i ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele EU bedž zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije", rekao je Đokić.

On je naglasio da digitalizacija ostaje ključ uspešnih reformi i zajednički imenitelj svih preporuka pa tako i 10 reformskih prioriteta koje NALED nominuje za agendu buduće Vlade Srbije.

Te preporuke, kako je precizirao, su smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala koje čeka na rešavanje više od decenije, kao i objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike. Dodao je da u preporuke spadaju i proširenje platforme za angažovanje sezonskih radnika na nove delatnosti i elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno pravnih odnosa.

Prema njegovim rečima, preporučeno je da se uspostavi jedinstveni e-karton i e-bolovanja, kao i jačanje kapaciteta i dalja digitalizacija inspekcija.

Đokić je naglasio da je preporučeno i uspostavljanjen jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje, e-prostor, kao i rešavanje pitanja ozakonjenja i uvođenje digitalnog sistema za povrat ambalaže.

- Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio i rezultat nekoliko prethodnih izdanja, dodao je on.

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

 

Zahvalio se Vladi Srbije, Ministarstvima i ostalim partnerima koji zajedno sa NALEDOM grade sistem u kome će Srbija napredovati.

Uručene su i prve "Sive knjige 16".

Između ostalih ju je dobio i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i švedska ambasadorka Anika Ben David.

Prisutnima se obratio i direktor Eropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

Kolanđeli je rekao da je u oblasti energetske tranzicije Srbija mnogo napredovala prošle godine i da je mnogo uloženo u tu oblast.

- -Takođe, uloženo je i mnogo je urađeno i u reformu sektora. Počela je da se koristi solarna i energija vetra, prošle godine smo imali prve aukcije za struju iz tih izvora i nastavićemo saradnju sa Srbijom, rekao je Kolanđeli.

Dodao je da će se raditi i na unapređenju preduzeća, kako privatnih, tako i državnih, kao i na dekarbonizaciji, kao važnom segmentu borbe protiv klimatskih promena.

Druga oblast u kojoj sarađuju sa Srbijom je zaštita životne sredine.

-To je zaista važno za nas i mi tu mnogo investiramo. Važne su nam oblasti upravljanja otpadom i da opremimo Srbiju modernom opremom u toj oblasti, ali vidimo da ima mnogo prostora sa saradnju sa NALED-om, državnim i privatnim preduzećima, naveo je Kolanđeli.

Prioritete agende o razvoju Srbije iz ugla Švedske je podelila ambasadorka ove zemlje ambasadorka Anika Ben David.

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

NALED-ova siva knjiga je vredan putokaz za ono što je potrebno učiniti na jačanju održivog i demokratskog razvoja.

Ona je pohvalila metodologiju koju NALED koristi i istakla da misli da je ključna reč dijalog.

- NALED podstiče sveobuhvatni dijalog između javnog sektora, privatnog sektora, vlade i civilnog društva kako bi se praktični izazovi identifikovani na terenu pretvorili u artikulisane preporuke zasnovane na najboljim praksama iz drugih zemalja. Dijalog donosi dodatnu vrednost finalnom proizvodu. Donosi povećanu transparentnost", poručila je Ben David.

Istakla je da u tom procesu i civilno društvo i privatni sektor imaju mnogo toga da iznesu svojim iskustvima i stručnošću.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, izjavio je da je Srbija na dobrom putu da postane prosperitetna i moderna ekonomija, i da to nije pitanje sreće već rezultat mudre politike i ozbiljnih reformi koje su sprovedene u zemlji

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

On je na predstavljanju nove publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Sive Knjiga 16", koja sadrži 19 novih i 81 ažuriranih i unapređenih preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji 2024, kazao da je Srbiji potrebna i pomoć EU kako bi se još više poboljšao kvalitet života.

- Snažne makroekonomske i fiskalne osnove su omogućile Srbiji da prebrodi neke veoma ozbiljne izazove do sada. Postojala je akcija, politička volja i vizija i to je dovelo do značajnog napredka u proteklih nekoliko godina, rekao je on.

Žiofre je naglasio da je u Srbiji značajan napredak ostvaren u oblastima javne i e-uprava, ali i da se sve više pažnje posvećuje i ulaganjima u obnovljive izvore energije, a dosta je učinjeno i na reformi javnih preduzeća koja kako je naglasio doživljavaju "novi zamah".

-Srbija očigledno ima sada bolje položaj nego što je to bilo pre nekoliko godina", rekao je on.

Žiofre je naglasio i da privreda Srbije trenutno iznosi 44 odsto proseka EU i da uz prave reforme , vrlo brzo taj procenat može biti i veći.-

- Ustvari verujemo da se ekonomija može više nego udvostručiti u narednoj deceniji. Slika je jasna, potreban je brži rast i brže spajanje sa EU. To nije pitanje sreće, već je pitanje identifikacije pravih reformi i pitanje akcije političke volje i vizije", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je dodao da je zato predložen i novi plan za Zapadni Balkan čiji je cilj da pomogne vladama da podstaknu socijalno-ekonomsko spajanje, da osnaže potencijal rasta i da udvostruče ekonomiju čitavog regiona tokom naredne decenije.

- Sveobuhvatna reformska agenda usmerena je na ključne strukture reforme, otključavanje značajna sredstva, odnosno šest milijardi evra za ceo region, koristeći sredstva koja su već obezbeđena. To će zajedno dovesti do jednog intenziteta pomoći EU, koji je na nivou država članica EU koje koriste svoje fondove rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, reformska agenda je osmišljena da podstakne i ubrza reforme, da se stvori politička volja i da se konačno reše dugogodišnje prepreke rasta. On je dodao i da se detalji reformske agende razvijaju i da se vode razgovori sa predstavnicima Srbije o tome, ali da su prioriteti do 2027. sve je unapređenje poslovnog okruženja, razvoju privatnog sektora i da se realizuje zelena i digitalau tranzicija.

U ime Vlade Srbije se obratio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kome je između ostalih uručena "Siva knjiga 16"

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

 

Ispred ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija se obratila Jelena Begović.

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

 

 

U Palati Srbije na predstavljanju ove publikacije reč je uzela i ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je između ostalog govorila o značaju uvođenja e-kartona

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

 

U toku konferencije uručene su nagrade, a REFORMATOR GODINE je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

 

- Izuzetno sam počastvovan i srećan zbog nagrade Reformator godine, jer smatram da predstavlja prestižno priznanje, ne samo meni kao pojedincu, već širokom krugu ljudi koji su i u 2023, ali i od 2017. godine, neumorno radili na ostvarenju jedinstvenog cilja - digitalnoj transformaciji Republike Srbije: mojim dragim saradnicima u Ministarstvu, u Kancelariji za IT i eUpravu, u kabinetu predsednice Vlade, kao i svim ministrima u ovoj i prethodne dve vlade koji su doprineli potpuno novoj slici i drugačijoj percepciji naše zemlje – jednoj modernoj Srbiji, digitalnom i tehnološkom lideru, pobedniku u eri 4. industrijske revolucije, istakao je Jovanović. 

On je ovom prilikom rekao da je NALED, pružajući stalnu podršku Vladi, postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije. 

- Novoformirano Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u 2023. godini zaslužno za čak 4 potpuno nova zakona koja su u potpunosti sinhronizovana sa zakonodavstvom EU.  Time smo doprineli ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju pravnih tekovina u okviru Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji. To su: Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon koji definiše pristupanje Digitalnoj Evropi i dva medijska zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Zahvaljujući ovim zakonima širokopojasni internet je po prvi put u Srbiji postao deo univerzalnog servisa, praktično smo postali deo EU po pitanju pristupanju fondovima i bespovratnim sredstvima u oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi i razvoju digitalnih veština, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala Srbiji na usvajanju medijskih zakona i istakla da je, što se tiče slobode medija, završen važan deo reformi, rekao je Jovanović. 

On je istakao još 4 zakona iz 2023. godine, čija će implementacija tek doneti značajne pozitivne ekonomske i privredne promene u narednom periodu: Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u zdravstvu, Zakon o strancima, kao i zakoni kojima se potvrđuju sporazumi sa Severnom Makedonijom i Albanijom po pitanju uvođenja jedinstvenog ID broja Otvorenog Balkana i Slobodnog pristupa tržištu rada. 

Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16

Alo

 

Najpoznatija godišnja publikacija sadrži 100 preporuka za novu Vladu Srbije u cilju uklanjanja birokratskih prepreka poslovanju, a preporuke se odnose na ministarstva, više institucija, Narodnu banku Srbije (NBS) i jedinice lokalne samouprave.

Tokom 2023. godine institucije su uspele da reše ukupno 12 preporuka - osam u potpunosti i četiri delimično, i da započnu rešavanje još četiri preporuke "Sive knjige".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading