kredit banka
Foto: Printscreen/Printscreen

– Tradicionalni način finansiranja privrednih društava bankarskim kreditima u svetu beleži pad i u značajnoj meri je zamenjen upravo izdavanjem korporativnih obveznica – kaže za Bizportal sagovornik sa Beogradske berze.

Logično pitanje glasi, šta to investitor dobija kupovinom korporativnih obveznica, a ne sa bankarskim kreditom? Pre svega, novac se prikuplja na tržištu kapitala, i to od veće grupe investitora.  A sami investitori imaju mogućnost da, posle puštanja u promet kupljenih obveznica, mogu da provere njihovu likvidnost. Na taj način, imaju prostora i za zaradu, jer je obveznicama moguće trgovati i na berzi i van berze.

– Investitori sa druge strane, koji nisu zainteresovani za štednju u banci, sve češće traže podsticajne alternative sa većom zaradom. To kompanijama otvara mogućnost da sredstva potraže na korporativnom tržištu duga, jer postoje zainteresovani kupci za njihove hartije od vrednosti. Osim toga, korporativne obveznice odlikuje i izvesni stepen sigurnosti za investitore – objašnjava sagovornik.

I tu nije kraj prednostima. Zaduživanje u vidu korporativnih obveznica donosi privrednim društvima lakšu dostupnost uloženom novcu i povoljnije uslove finansiranja. A šta to konkretno znači?

– Bitna razlika kod zaduživanja putem korporativnih obveznica u odnosu na kredit je što, pri uzimanju kredita, kompanija mora da bira između ponuđenih uslova banaka. U slučaju izdavanja obveznica, to jest direktnog zaduživanja kod investitora, kompanija ima više slobode. I to tako što ima mogućnost da sama kreira uslove, i po kojoj ceni bi investitori želeli da kupe njihovu obveznicu – saznajemo na Beogradskoj berzi.

Postoji i jedna sličnost između banaka i zaduživanja putem obveznica, a to je mogućnost prevremenog vraćanja duga. Izdavaoci obveznica mogu da ostave tu mogućnost.

– Ipak, za razliku od prevremenog vraćanja duga banci, prevremeno vraćanje duga u slučaju obveznica može da se predvidi, tako da kupac ne mora da plaća dodatne „penale“, što je čest slučaj sa bankom.

Podsetimo, tokom epidemije koronavirusa korporativne obveznice u Srbiji su bile u većem centru pažnje, jer su predstavljale jednu od mera države za pomoć privredi.

Najjednostavnije rečeno, korporativne obveznice jesu dug, ali takav da je njim moguće i trgovati: po definiciji, korporativna obveznica je dug koji izdaje kompanija kako bi prikupila kapital. Investitor koji kupi korporativnu obveznicu zapravo pozajmljuje novac kompaniji, u zamenu za seriju kamatnih plaćanja, ali sa tim obveznicama takođe mogu aktivno trgovati na sekundarnom tržištu.

Inače, danas je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, izjavila da „srpske obveznice sijaju“, što takođe može da bude pokazatelj da banke, ipak, imaju alternativu.

Biz Portal

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading