USA
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Četvrtina američkih pojedinaca s enormno visokim prihodima, ili onih koji vrede 30 miliona dolara ili više, planira da kupi stambenu nekretninu ove godine, prema izveštaju Daglasa Ellimana i Najt Franka o bogatstvu. Prema izveštaju, prosečan ultra-bogati pojedinac već poseduje četiri kuće. Jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfolia je izvan matične zemlje.

Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sledeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh popisa svrstali “stil života” i “ulaganje”, a slede ih porezi i sigurnost.

USA

Foto: Shutterstock

 

 

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim istim pritiscima kao i ostatak tržišta – slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cene – ultravisoke nekretnine prošle su nešto bolje. Prošle godine u SAD-u su 34 prodaje bile veće od 50 miliona dolara, što je pad u odnosu na 45 u 2022, ali i dalje daleko više u odnosu na godine pre pandemije.

Uz stabilizaciju kamatnih stopa i mogući pad ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da luksuzna ponuda raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

USA

Foto: Shutterstock

 

 

- Ako vidimo zaokret prema nižim stopama ili barem više poverenja da inflacija ide u pravom smeru, mislim da ćete ponovno početi videti kako se zalihe povećavaju, rekao je za CNBC Liam Bailey, partner i globalni menadžer istraživanja u Najt Frank.

Izveštaj predviđa da će američko tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima ove godine po rastu cena biti Majami, s očekivanim porastom od 4 odsto. Njujork je zauzeo drugo mesto u SAD-u s očekivanim rastom cena od 2 odsto, a sledi ga Los Anđeles s rastom od 1 odsto.

 

USA

Foto: Shutterstock

 

 

Globalno, očekuje se da će najveće tržište za luksuzne nekretnine biti Oklend, Novi Zeland, s predviđenim rastom cena od 10 odsto u 2024. Mumbai je na drugom mestu, s 5,5 odsto; sledi Dubai (5%); Madrid (5%); Sidnej (5%); i Stokholm (4,5%).

Prošle godine je 100 najvećih svjetskih tržišta luksuznih nekretnina zabeležio solidan rast od 3 odsto na prosečnoj ceni. Tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima na svetu bila je Manila, Filipini, s rastom od 26 odsto, delimično podstaknutim ulagačima koji su bežali iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mestu s rastom cena od 16 odsto, a slede ga Bahami s 15 odsto i regija Algarve u Portugalu s 12 odsto.

 

USA

Foto: Shutterstock

 

 

Među najnižim rastom prošle godine bili su Njujork, s padom cena od 2 odsto, i San Francisko, koji je u osnovi ostao nepromenjen od 0,5 odsto. Najveći pad u svetu među glavnim tržištima zabeležio je Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su cene pale 8 odsto.

Bailey je rekao da najbogatiji američki kupci sve više odlaze u inostranstvo. Rekao je da su kupci iz SAD-a sada vodeći strani kupci ultrakvalitetnih nekretnina u Londonu – onih čija je cena veća od 10 miliona dolara. Takođe su sve aktivniji u Evropi.

 

USA

Foto: Shutterstock

 

 

- Postali su prilično prisutni, toliko su sada uočljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, više nego što su bili, rekao je Bailey. “Mislim da su američki kupci postali puno srećniji u istraživanju i razmišljanju o alternativama.”

Ipak, milion dolara ne može kupiti ono što je vredelo u SAD-u i inostranstvu. U Monaku, najskupljem tržištu nekretnina na svetu, milion dolara donosi vam 172 kvadratna metra prvoklasne nekretnine, prema Wealth Reportu. U Aspenu dobijete 215 kvadratnih stipa, dok u Hong Kongu dobijete 237, što čini da New York izgleda kao dobra ponuda s 367.

Izvor: Investitor

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading