dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Penzioneri su od januarske penzije dobili povećanje od 14,8 odsto. Sledeća pomoć koja je namenjena penzionerima odnosi se na besplatnu rehabilitaciju u banjama.

Penzioneri koji ispunjavaju uslove mogli su do 25. januara da se prijave za banju, a sa onima kojima je neophodno ići će i pratioci, takođe besplatno.

Oni će, za razliku od prethodnih godina, ići u banju već u martu.

Takođe, penzioneri nastavljaju da koriste Penzionerske kartice, a oni koji se još uvek nisu prijavili, mogu to da učine u bilo kom trenutku.

O novim finansijskim planovima PIO fonda direktor Relja Ognjenović obavestio je svoje pratioce na društvenoj mreži "Instagram". Inače, on često koristi ovu društvenu mrežu kako bi ljudima saopštio novosti koje se tiču rada PIO fonda, povećanja penzija, jednokratne pomoći...

Pogodnosti za penzionere u 2024. godini

Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Izmenama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto, izdvaja se 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, što je uticalo na ovako značajno povećanje sredstava izdvojenih za društveni standard penzionera.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvojeno je 1,05 milijardi dinara, dok se za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, solidarnu pomoć korisnicima penzija i za finansiranje razvoja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti, izdvaja 185,58 miliona dinara.

Za finansiranje novog vida društvenog standarda, odnosno za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, predviđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara.

Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je naveći broj do sada.

(Penzionisani.rs)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading