HIT POVRĆE KOJE DONOSI ODLIČNU ZARADU: " I deca jedu ne znajući da je to luk"
Foto: Shutterstock

O tome kakva je računica iza toga na seminaru je govorio profesor Đorđe Moravčević sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

- Nakon fermentacije koja traje malo duže vreme, može da traje do 3 meseca u specijalnim fermentorima koji se kupuju ili prave, taj beli luk dobija tamnu boju, postaje crn. U engleskom govornom području je poznat kao black garlic.

"I deca jedu ne znajući da je to beli luk"

- Eto mi smo dočekali da imamo proizvodnju tog povrća u Srbiji. To je jedan vrlo specifičan proizvod. Zanimljiv je i za decu zato što se tokom procesa fermentacije povećava sadržaj šećera, gubi se ona oporost, ljutina belog luka i postaje taj beli luk nalik suvoj šljivi. I deca ga jedu neznajući da je to beli luk.

 

 

Kako je crni beli luk bogat vitaminom C, B6 i manganom, poboljšava imunitet i apsorpciju minerala, sadrži deset puta više antioksidanata u odnosu na svež luk.

Blagotvorna svojstva belog luka su svima poznata, ali zbog neprijatnog mirisa retko ko ga jede svežeg. Sa crnim belim lukom nećete imati taj problem sa mirisom.

Od crnog belog luka pravi se sladoled, čokoladni tart, a može biti i dodatak jelima, namaz. Može da se jede na isti način kao i sveži beli luk – sirov, kuvan. Sami možete smisliti kako ćete ga jesti, jer ograničenja nema. Neće vas dovesti u neprijatnu situaciju jer crni beli luk ne samo da nema boju, nego ni miris kao beli luk.

Ovaj proizvod se fermentiše prirodnim putem, kao da se karamelizuje i nema nikakvih drugih dodataka. A korišćene su samo orgaske glavice. Crni beli luk može da se koristi i za uobičajenu primenu u spremanju jela, salata i slično. Apsolutno može da se koristi u bilo koje svrhe kao i beli luk koji nije prerađen taj način.

luk

 

 

Specifičnog je ukusa, mirisa, konzistencije, ima jedan karamelast, slatkast ukus. Obično se jede takav, zato što je prilično skupo dobiti ga. Onda je lakše u jelo staviti normalan beli luk, a ne fermentiran. Fermentisan svakako može da ide u jelo i to se radi.

"Tržište voli nove nove proizvode"

Profesor Moravčević je objasnio: “Tržište voli nove nove proizvode i to je pokazao i ovaj black garlic koji je ponuđen kroz makete proizvođačima. Ima tržište. Iako mu je visoka cena, ja sam ovde malo na seminaru pričao o tome hedonističkom pristupu gde imamo ljude koji hoće nešto da kupe i ne pitaju za cenu. A imamo i ljude koji hoće nešto da proizvedu i ne interesuje ih ekonomija. Imamo i jedne i druge. I to je sada postao jedan trend nekog ko ima novce.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading