zastava evropske unije
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Pošto su mu ranije nedostajala bilo kakva panevropska ovlašćenja da kontroliše pranje novca, Brisel se oslanjao na nacionalne regulatore da bi sproveli svoja pravila, ali države članice nisu uvek u potpunosti sarađivale.

Belgijsko predsedništvo je u izjavi za Iks saopštilo da će AMLA igrati ključnu ulogu u borbi protiv nezakonitih finansijskih aktivnosti, pranja novca i finansiranja terorizma u EU. Imaće više od 400 zaposlenih i počeće sa radom sredinom 2025. godine.

"AMLA će promeniti igru u suzbijanju prljavog novca u EU", rekli su koizvestioci Emil Radev i Eva Marija Poptčeva u saopštenju Evropskog parlamenta.

"Ovo telo će nadgledati najrizičnije finansijske subjekte, nadgledati nefinansijski sektor i igrati ključnu ulogu u sprečavanju izbegavača da zaobiđu ciljane finansijske sankcije".

Evropska komesarka za finansijske usluge Majred Mekgines rekla je na konferenciji za novinare da će u okviru reforme biti obuhvaćene nove kategorije kompanija kao što su fudbalski klubovi.

"Ublažavamo rizike povezane sa velikim sumama novca u okviru granica EU od 10.000 evra za gotovinska plaćanja. U isto vreme, bavimo se rizicima koje predstavlja kripto i anonimnošću koju ona omogućava", rekla je ona.

Frankfurta je izabran jer je bio prvi put da su Evropski parlament i Savet na ravnopravnoj osnovi dogovorili novi grad da bude domaćin nove agencije EU.

Za domaćinstvo AMLA prijavilo se još osam zemalja, uključujući Belgiju (Brisel), Irsku (Dablin), Španiju (Madrid), Francusku (Pariz), Italiju (Rim), Letoniju (Riga), Litvaniju (Viljnus) i Austriju (Beč).

Frankfurt je osvojio daleko najviše glasova, a Madrid i Pariz su bili drugi i treći.

AMLA će "borbu protiv pranja novca podići na viši nivo", objavio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na Iks. Nemački kancelar Olaf Šolc je objavio da će "Frankfurt dodatno ojačati kao finansijski centar u Evropi".

AMLA propis je deo šireg paketa zakona za reformu okvira EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, piše Euractiv

Sada kada je ceo paket privremeno dogovoren između Parlamenta i Saveta, treba da ga zvanično usvoje i jedni i drugi pre nego što može da stupi na snagu. Očekuje se da će parlament glasati o konačnom odobrenju 22-25. aprila.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading