porodica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Troškovi podizanja deteta do 18. godine u odnosu na BDP po glavi stanovnika su viši oko 6,3 puta u Kini u odnosu na 2,08 puta u Australiji, 2,24 puta u Francuskoj, 4,11 puta u SAD i 4,26 puta u Japanu, navodi se u izveštaju YuWa instituta za istraživanje stanovništva sa sedištem u Pekingu.

Odgajanje dece takođe dovodi do smanjenja plaćenog radnog vremena žena i stopa plata, dok sredstva za život muškaraca ostaju uglavnom nepromenjena.

„Budući da trenutno društveno okruženje u Kini nije naklonjeno plodnosti žena, vremenski i oportunitetni troškovi za žene koje žele da imaju decu su previsoki“, navodi se u izveštaju, čiji je koautor Liang Jianzhang, osnivač internet sajta za putovanja Ctrip, a takođe i pokretač YuWa instituta.

porodica

Foto: Shutterstock

 

„Iz razloga kao što su visoka cena rađanja i teškoća za žene da uravnoteže porodicu i posao, prosečna spremnost Kineza na plodnost je skoro najniža na svetu.

Kineska populacija opada

Izveštaj dolazi nakon što je kineska populacija opala drugu godinu zaredom 2023. godine, pri čemu je broj novorođenih pao na oko polovinu u odnosu na 2016.

Sve veći broj žena se odlučuje da ne rađaju decu zbog visokih troškova brige o deci i nespremnosti da se udaju ili odlože karijeru, dok je rodna diskriminacija i dalje rasprostranjena.

porodica

Foto: Shutterstock

 

 

Žene generalno vide smanjenje od 2.106 radnih sati kada se brinu o deci uzrasta od 0 do 4 godine i suočavaju se sa procenjenim gubitkom plata od 63.000 juana (8.700 dolara) u tom periodu, navodi se u izveštaju, koristeći cenu rada od 30 juana (4 dolara) po satu.

Rođenje deteta će takođe dovesti do pada plata žena za 12-17 odsto, navodi se u izveštaju. Slobodno vreme će biti smanjeno za 12,6 sati za majke sa jednim detetom uzrasta 0-6 godina i 14 sati za dvoje dece.

porodica

Foto: Shutterstock

 

Postoji „hitna potreba“ da se na nacionalnom nivou uvedu politike za smanjenje troškova rađanja što je pre moguće, kaže YuWa, kao što su gotovinske i poreske subvencije, poboljšane usluge brige o deci, jednako porodiljsko i roditeljsko odsustvo, pristup dadiljama, omogućavanje fleksibilnog rada i omogućavanje slobodnim ženama da imaju ista reproduktivna prava kao i udate žene.

Ove mere bi zajedno mogle povećati broj novorođenih na oko 3 miliona, navodi se u izveštaju.

Godine 2023. ukupna stopa fertiliteta u Kini biće samo oko 1,0, i jedna je od najnižih na svetu, prenosi Reuters.

„Ako se trenutna ultra-niska stopa fertiliteta ne može poboljšati, stanovništvo Kine će brzo opadati i stariti, što će imati ozbiljan negativan uticaj na inovacije i ukupnu nacionalnu snagu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: BIZLife

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading