dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nadežda Satarić iz udruženja Snaga prijateljstva Amiti istakla je da je napravljen manji pomak 2011. godine kada je pravljen Zakon o socijalnoj zaštiti.

- Uvažili su neke od naših preporuka, a to je da za one koji su radno nesposobni, odnosno stariji od 65 godina, promenili su uslove za sticanje prava na novčanu socijalnu pomoć. Međutim, doneli su jedan drugi kriterijum koji je onemogućio velikom broj starijih da uđe u taj program, a to je da su morali da utuže svoje srodnike koji imaju zakonsku obavezu da ih izdržavaju i to je mnoge otuđilo i jednostavno nisu mogli konkurisati i nisu mogli da se uključe u taj program - objasnila je Satarićeva u emisiji „Novi dan“.

Prema njenim rečima, mi danas u tom programu imamo svega 15 hiljada starijih ljudi, a prem popisu stanovništa iz 2022. godine van penzijskog sistema je 101.000 žena starijih od 65 godina i oko 30.000 muškaraca.

- Sigurni smo da možda i polovina od tih ljudi ima potrebu za pomoć i podršku države, a te pomoći niodkuda - ukazala je ona.

Komentarišući mogući iznos socijalnih penzija, Satarićeva je podsetila da je ministar Milan Krkobabić najavljivao da bi iznos bio oko 100 evra.

- Tako se kreće i u zemljama u okruženju, ali i tih 100 evra onome ko nema ništa bila bi blagodet - zaključila je Satarićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading