NEMAČKA U PROBLEMU Ponovo stigle loše vesti
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka privreda će nastaviti da se smanjuje u prva tri meseca ove godine zbog neizvesne vladine politike, štrajkova i slabe potrošnje i industrijske potražnje, navodi centralna banka zemlje.

Bundesbanka je u svom mesečnom izveštaju navela da će "faktori stresa verovatno ostati u prvom tromesečju", dodajući da to znači da bi "ekonomski učinak mogao ponovo da padne".

Nemačka ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u četvrtom tromesečju i tokom cele 2023. godine, što je čini najlošijom velikom ekonomijom u svetu prošle godine, podseća "Fajnenšel tajms".

-Sa drugim uzastopnim padom ekonomske proizvodnje, nemačka privreda biće u tehničkoj recesiji, upozorila je Bundesbanka, ali naglašavaju da ne očekuju "recesiju u smislu značajnog, široko zasnovanog i dugotrajnog pada privrednog proizvoda", posebno zato što očekuju da će se potrošnja poboljšati zahvaljujući stabilnom tržištu rada, rastu plata i padu inflacije, penosi Politika.

Ekonomisti očekuju da će se nemačka privreda polako oporavljati ove godine, uz pomoć nedavnih pada cena gasa, niže inflacije i nastavka snažnog rasta plata, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading