OVO SMO ČEKALI! PAO PROMET NEKRETNINA Stručnjaci ubeđeni: Biće više kredita
Foto: Shutterstock

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) je istakla da su prethodnih par godina kreditni uslovi bili pooštreni i da je cena kredita povećana zbog monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i SAD, a predsednik Upravnog odbora Udruženja Klaster nekretnina Nenad Đorđević da će ECB olabaviti monetarnu politiku i da će euribor opasti, što će ponovo dovesti do većeg uzimanja stambenih kredita kod banaka.

"U našim uslovima kada se i dalje najveći deo kupoprodaja, više od 80 odsto, finansira gotovinom, to će imati psihološki značaj da naši ljudi imaju signal da ne očekuju pad tržišta. Mislim da se taj signal na našem tržištu već sada prihvata i da će ono, što se tiče prometa, ići u smeru oporavka", naveo je Đorđević za Tanjug.

Istakao je da su građani Srbije u drugom i trećem kvartalu prošle godine uglavnom očekivali pad cena nekretnina i odlagali kupovinu, što je u četvrtom kvartalu rezultiralo padom prometa. 

Taj pad se, prema njegovim rečima, najviše osetio u velikim gradovima, Beogradu i Novom Sadu.

"U poslednjem kvartalu smo imali blagi rast, za oko 0,5 odsto, traženja i odobravanja stambenih kredita, tako da je oko 17 odsto kupovine stanova u četvrtom kvartalu finansirano iz stambenih kredita. To je rezultiralo blagim porastom cena od 5,8 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine ili 0,8 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine", istakao je on.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading