Restoran Merak
Foto: Alo/Promo

U poslednje vreme, kako je inflacija porasla u celom svetu, a cene hrane dostizale iznova rekorde, navikli smo da se ugostitelji dovijaju kako bi im kasa na kraju dana bila punija.

Šta je kuver na računu i koliko košta?

Svedočili smo tome da su počeli da naplaćuju kriške pomorandže uz sok, čašu vode, ili pak samo sedenje u lokalu. I za to "neću ništa", pojedini su pravili cenovnik.

KOŠTA I DO 500 DINARA: Beogradski restorani naplate ovu stavku, a nikad je ni ne naručite

Foto: Shutterstock

 

 

Pa ipak, četiri Novosađanke su ostale šokirane kada su klasičan italijanski ručak platile 14.000 dinara. Kako kaže jedna od njih, cena nije sporna, ali ju je iznenadio "skriveni trošak". Reč je o kuveru, a znate li šta on znači?

- Kuver su naplatili 2 evra po osobi i nije nam bilo jasno na šta se onda 'usluga' odnosi ako smo već platile kuver. Uslugu smo platile dodatnih 13 evra - priča jedna od drugarica.

Poslednjih godina ova stavka na računu odomaćila se i kod beogradskih ugostitelja.

Kuver (le couvert) potiče iz Francuske i originalno je označavao osnovni pribor za ručavanje: escajg, stolnjak, salvete, čaše itd. Glavni krivci za uvođenje naplaćivanja ove stavke su naravno Francuzi, odnosno francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranje escajga i peglanja salveta.

Kako je naplaćivanje ove stavke naišlo na veliko negodovanje, pokušali su da se izvuku uvođenjem hleba i maslaca koji su išli uz ovu stavku. Sećate, se onog istog hleba kojim vam mažu oči dok čekate glavno jelo.

KOŠTA I DO 500 DINARA: Beogradski restorani naplate ovu stavku, a nikad je ni ne naručite

Foto: Shutterstock

 

 

Koliko košta kuver?

U profesionalnom restoraterstvu se uvek računa broj kuvera toga dana, odnosno koliko kuvera se pravi po stolici. To je istovremeno i jedinica mere.

Pod kuverom, u praksi se podrazumevalo da klijent dobije i hleb koji se nije posebno naplaćivao. Kako su gosti protestovali protiv kuvera, te nepotrebne i neopravdane takse (bez prava izbora), restorateri su dodatno poslužili maslac obični, slani ili sa začinima i slično.To je trebalo da smiri gosta, te da mu savlada osnovnu glad dok očekuje ostala jela. Treba napomenuti da se ovde najčešće radilo o klasičnom restoraterstvu gde su se jela pravila po narudžbini, što je iziskivalo strpljenje gosta - tako da gladan gost ima šta da “prezalogaji“ do donošenja ostalih jela.

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 500 dinara, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter, piše blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading