nemacka zastava
Foto: Shutterstock

U Nemačkoj postoje jasna pravila i obaveze koje takođe utiču na prevoz svakodnevnih stvari. Konkretno, nošenje određenih predmeta iz kuće u automobilu može dovesti do pravnih posledica i rezultirati kaznama do 10.000 evra.

Zabranjeni teret u autu

Sigurnost na putevima je na prvom mestu. Vozači vozila stoga su dužni propisno da osiguraju svoj teret. To se ne odnosi samo na teške ili glomazne predmete, već i na naizgled bezopasne stvari poput kupovine namirnica ili ukrasa za automobile.

U slučaju udesa, neosigurani objekat može da predstavlja ozbiljnu opasnost, kako za putnike u vozilu, tako i za ostale učesnike saobraćaja, pišu nemački mediji.

Kućni predmeti u automobilu – pravni rizik

Konkretno, ostavljanje noža u automobilu je zabranjeno i uključuje pravne rizike. Određene vrste noževa, kao što su leptir noževi, sklopivi noževi, noževi s fiksnom oštricom duži od 12 centimetara i oni koji se smatraju oružjem, zabranjeni su u vozilu.

Ako policija tokom kontrole otkrije takve noževe, mogu biti izrečene stroge novčane kazne. Ovi se propisi odnose ne samo na automobil, već i na javni prevoz ovih kućnih predmeta. Izuzeci postoje samo za profesionalne ili posebne razloge koji opravdavaju nošenje noža, navode nemački mediji.

Ostali predmeti u automobilu takođe mogu biti opasni

Osim noževa, opasnost mogu da predstavljaju i drugi predmeti u automobilu. U tim slučajevima nema novčane kazne, ali znatna šteta ipak može nastati.

Na primer, stručnjaci upozoravaju da u automobilu ne ostavljate elektronske uređaje poput prenosivih računara, mobilnih telefona, tableta ili powerbanka. Uređaji se mogu oštetiti ili izazvati požar.

Fenix magazin

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading