U ZEMLJI PUNOJ SRBA JEDNA KAZNA ZA VOŽNJU ŠOKIRA SVE: Ako ovo radite na auto-putu platićete 726 evra!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Prema austrijskom Zakonu o saobraćaju na autoputevima i ostalim putevima s više saobraćajnih traka izvan naseljenog područja, uvek se mora voziti toliko desno koliko je to “razumno i moguće”, napominje ÖAMTC i upozorava:

“Kažnjavanju za saobraćajni prekršaj podležu oni vozači automobila koji stalno voze srednjom ili levom trakom, iako je desna traka slobodna za saobraćaj na udaljenosti od 300 do 400 metara. Kazna za ovaj saobraćajni prekršaj u Austriji može vozača stajati i do 726 evra”.

Ali, uglavnom se u većini slučajeva, barem prema izveštaju ÖAMTC-a, kod nepoštovanja pravila vožnje desnom trakom može računati na kaznu od 50 do 100 evra”. Ono što pritom Austrijski auto-moto klub savetuje vozačima je, da kaznu plate na licu mesta, jer će ih to jeftinije stajati nego ako mandatnu kaznu kasnije dobiju poštom.

Da sve zajedno nije samo slovo na papiru nego se primenjuje i u praksi, pokazao je i nedavni slučaj ogorčenog Austrijanca iz Beča, koji je zbog vožnje srednjom saobraćajnom trakom, od tri ukupno, svojim automobilom na auto-putu A22 u smeru Hollabrunna u Donjoj Austriji od kotarskog načelništva Korneuburga dobio kaznu od 40 evra, a o čemu su ovih dana pisali austrijski mediji.

U ZEMLJI PUNOJ SRBA JEDNA KAZNA ZA VOŽNJU ŠOKIRA SVE: Ako ovo radite na auto-putu platićete 726 evra!

Foto: Shutterstock

 

 

Dnevni list “Heute” je otišao još korak dalje i od pravne službe ÖAMTC-a zatražio objašnjenje za navedeno kažnjavanje stanovnika Beča, vezano uz anonimni izvor prijave (opp. očigledno kotarski policajci u civilnom automobilu), u kojoj stoji da je “bez razloga koristio drugu voznu traku, iako je prva bila slobodna”.

Ovaj Austrijanac je rekao kako je vozio u srednjoj traci brzinom od 110 km/sat, jer su u desnoj traci bili ostali automobili koji su vozili u većim razmacima, dodavši kako je kažnjavanje za takvo nešto, “drskost” i “guljenje” vozača.

Pravni stručnjak ÖAMTC-a Nikolaus Authried je za “Heute” rekao: “Vozači automobila moraju toliko desno voziti koliko je to razumno i moguće”. Uz opasku kako to pravilo vredi za vožnju saobraćajnicama s više voznih traka u nenaseljenom području.

“Ako se stalno vozi srednjom trakom, proizlazi opasnost, da se provocira opasan preticajni manevar, npr. pretjecanje s desna”, dodao je austrijski stručnjak.

Vezano uz upit šta to znači “ razumno” voziti desno, koliko je to moguće, odgovorio je kako “nema jasne definicije”.

“Na temelju prakse u Austriji može se grubo reći, da neutemeljena vožnja na nekoj drugoj traci osim desne, počinje biti kritična nakon otprilike 300 metara, i osnova je za kažnjavanje. Distance, posebno na auto-putu su teško procenjive, stoga se u slučaju dvoumjenja treba ponovo vratiti u prvu voznu traku”, pojasnio je Authried.

Stručnjak tvrdi da je na austrijskim auto-putevima korišćenje “pogrešne” vozne trake postao veliki problem: “Meni lično je upalo u oči, da se često mnogi vozači automobila voze srednjom saobraćajnom trakom, iako je desna prazna”.

Vezano uz konkretan slučaj kažnjenog Bečanina pravnik ÖAMTC-a je poručio:

“Treba utvrditi koliko je duga bila vožnja izvan desne trake. Ukoliko je vozač stvarno vozio samo srednjom trakom, ja bi kaznu u svakom slučaju platio”.

Uz opasku kako je navedena osoba još imala sreće da se radi o anonimnoj prijavi. Ona je u svakom slučaju povoljnija nego pokretanje prekršajnog postupka i ne unosi se u registar počinjenih saobraćajnih prekršaja nadležne Uprave.

Kako navode stručnjaci ÖAMTC-a, razlozi za vožnju srednjom ili levom trakom su uglavnom komotnost vozača kojima se ne da da menjaju traku, vozačko neiskustvo, a ponekad i loš površinski sloj asfalta u desnoj traci kojom, barem u Austriji, prolazi svakodnevno mnoštvo kamiona i ostalih teretnih vozila.

Pljušte kazne

A kada smo već kod saobraćajnih kazni, ono na šta ÖAMTC takođe upozorava vozače su visoke kazne i do 726 evra za “teranje vozača” blicanjem dugim svetlima da se iz leve trake prestroji udesno ili za nepropisno preticanjem istog desne strane.

Ako policija utvrdi da niste držali minimalni propisani razmak između dva automobila, taj bi vas prekršaj u Austriji mogao stajati do 2.180 evra. U teškim slučajevima sigurnosnog ugrožavanja drugih osoba čak i oduzimanjem vozačke dozvole na najmanje šest meseci.

Dakle, obavezan je oprez za sve one koji kreću put Austrije. Ne zaboravite ni na zimske gume. One su u ovoj alpskoj državi obavezne od 1. novembra prošle godine do 15. aprila ove godine, a onima koji se ogreše o tu odredbu može se izreći kazna i do 5.000 evra, prenosi Fenix magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading