kola
Foto: Shutterstock

Pravo na ovu vrstu podsticaja imaju preduzeća ili fizička lica, vlasnici salaša, etno kuća ili seoskih turističkih domaćinstava koji su registrovani u sistemu e-Turista, a maksimalan iznos podsticaja je 2,9 miliona dinara.

Novčana podrška dodeljuje se za unapređenje ugostiteljske ponude, pa je Vlada uredbom propisala i koji sve projekti potpadaju pod tu definiciju.

Podsticaj se može dobiti za:

- Izgradnju novih objekata u sastavu postojećeg ugostiteljskog objekta, kao i dogradnju postojećih ugostiteljskih i pratećih objekata;

- Rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju ili druge radove, kao i investiciono i tekuće održavanje ugostiteljskog objekta i pratećih objekata i sadržaja;

- Parterno uređenje dvorišta i uređenje i nabavka dvorišnog mobilijara;

- Opremanje ugostiteljskog objekta i pratećih sadržaja radi unapređenja ugostiteljske ponude u delu ispunjenja višeg nivoa propisanih standarda za kategorizaciju;

- Opremanje ugostiteljskog objekta sa ciljem proširenja smeštajnih kapaciteta;

- Uređenje prostora i nabavka potrebne opreme u okviru seoskog turističkog domaćinstva za pružanje ugostiteljske usluge smeštaja na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje.

Кorisnik po osnovu ove uredbe može da ostvari pravo na dodelu sredstava za jedan projekat, a novac ne može dobiti ako za isti projekat već koristi podsticaj u obliku subvencija ili donacija, niti ako je u toku drugi postupak dodele sredstava.

- Za građevinske i druge radove, odnosno održavanje ugostiteljskog objekta, korisnik obezbeđuje građevinsku dozvolu ili drugo rešenje, kojim se odobrava izvođenje tih radova, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast planiranja i izgradnje - stoji u uredbi.

Dokumentacija mora da se obezbedi najkasnije u roku od šest meseci od dana zaključenja ugovora o dodeli novca, dok je krajnji rok za realizaciju projekta 12 meseci od uplate.

- Кorisnik je dužan da ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu obavlja u periodu od najmanje tri godine, računajući od dana realizacije projekta - naglašeno je u uredbi.

Maksimalan iznos koji korisnik može dobiti po projektu je 2,9 miliona dinara, s tim da mora da obezbedi najmanje 10 odsto sopstvenog učešća, a sve troškove mora da opravda Ministarstvu omladine i turizma, sa kojim se i zaključuje ugovor o dodeli podsticaja.

- Кao instrument obezbeđenja, korisnik je dužan da izda sopstvenu blanko menicu, odnosno sopstvenu menicu sa avalom poslovne banke, a ako ne sprovede projekat na ugovoreni način ili ne opravda utrošena sredstava dužan je da izvrši povraćaj uplaćenog sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom – u protivnom će ministarstvo aktivirati menicu - ističe se u uredbi.

Uslove za dodelu podsticaja ostvaruje privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji:

- U odgovarajućem registru ima registrovanu ugostiteljsku delatnost;

- Ako je katastarska parcela i ugostiteljski objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je u zakupu sa periodom isteka ne kraćim od tri godine, računajući od dana završetka Projekta;

- Ako na katastarskoj parceli i objektu na koji se Projekat odnosi nisu upisani tereti;

- Nema dospelih neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda.

Fizičko lice ostvaruje pravo na dodelu sredstva podsticaja ako je katastarska parcela i objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je to fizičko lice član porodičnog domaćinstva vlasnika, odnosno suvlasnika, kao i da nisu upisani tereti.

Postupak za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja pokreće se podnošenjem zahteva na osnovu javnog poziva za dodelu sredstava podsticaja za podsticanje razvoja i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva koji raspisuje Ministarstvo turizma i omladine.

Кrajnji rok za dostavu Zahteva i prateće dokumentacije je 15. april 2024. godine.

Podnete Zahteve sa kompletnom dokumentacijom razmatra Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva, a dodela sredstava ograničena je raspoloživim budžetskim sredstvima.

- Ukoliko je u republičkom budžetu opredeljen iznos sredstava podsticaja manji od iznosa sredstava po podnetim zahtevima, koji ispunjavaju uslove i kriterijume propisane ovom uredbom, sredstva podsticaja se dodeljuju korisnicima sa većim brojem bodova, po redosledu iz rang liste, koju formira Radna grupa, do utroška opredeljenih sredstava podsticaja - stoji u uredbi.

Vlada je, inače, pri usvajanju istakla da je cilj uredbe povećanje turističkog prometa kroz razvoj ruralnog turizma, što će, kako su ocenili, doprineti podsticanju ravnomernijeg regionalnog i lokalnog razvoja, uz očuvanje prirodne sredine i lokalne kulture, tradicije i običaja.

Ove godine su, inače, budžetom predviđene ukupne subvencije u oblasti turizma u iznosu od 1,34 milijarde dinara, a do sada je već podeljeno 100.000 turističkih vaučera ukupne vrednosti milijardu dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading