KOLIKO KOŠTA STAN OD 75.000 EVRA KADA GA KUPITE NA KREDIT Određeni iznos morate da spremite u kešu, a ovo je tačna računica
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Jovana je na svom TikTok nalogu podelila svoje znanje o ovoj oblasti i uputila sve zainteresovane kako funkcioniše podizanje kredita za stan u vrednosti od 75.000 evra, ali i njegova otplata.

- Ukoliko uzimate kredit, a stan vas košta 75.000 evra, minimalno učešće koje treba da izdvojite je 20 odsto. Što znači da od banke tražite kredit u iznosu od 60.000 evra - započinje Jovana.

Kako napominje, naknadu za obradu kredita većina banaka trenutno ne naplaćuje. Neke banke naplaćuju naknadu za održavanje kreditne partije, ali je to sve manji slučaj u praksi. Isto tako, ističe da je trošak koji ćete platiti za kreditni biro oko pet evra.

- Za procenu treba da platite okvirno oko 100 evra i to se plaća procenitelju, s tim što neke banke traže da se na svake tri godine radi revizija procene ili da im se donese rešenje o porezu na imovinu, da bi videli kolika je vrednost vaše nekretnine.

Takođe, Jovana naglašava da je list nepokretnosti najjeftinije izvaditi kod notara i on košta oko pet evra. Založna izjava se overava kod notara i ovaj trošak zavisi od iznosa kredita, u ovom konkretnom slučaju bi bilo 155 evra.

- Kupoprodajni ugovor se overava kod notara i zavisi od vrednosti stana i u ovom slučaju bi bilo oko 220 evra. Taksa za upis hipoteke se plaća katastru i zavisi od iznosa kredita, na kredit od 60.000 evra bilo bi oko 555 evra - nastavlja ona.

S druge strane, napomenula je da su svi ovi troškovi jednokratni i plaćaju se jednom nakon odobrenja, a pre realizacije kredita, ali da postoje neki troškovi koji se plaćaju svake godine.

- Osiguranje nekretnine je obavezan trošak i plaća se svake godine, a on je okvirno 40 evra, dok je osiguranje života kod većine banaka opciono. Ukoliko se odlučite da kredit preveremeno otplatite, naknada vam je od nula do jedan odsto, u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finanijskih usluga - objašnjava Jovana.

Nakon realizacije kredita imate i sledeće troškove:

Ukoliko nije prvi stan, plaćate porez na prenos apsolutnih prava, koja iznose 2,5 odsto, što za stan od 75.000 evra iznosi 1.875 evra, kao i upis vlasništva u katastru na vaše ime, koje iznosi oko 50 evra.

- Ovo nas dovodi do zaključka da, ukoliko želimo da kupimo stan od 75.000 evra, dobićemo kredit od banke u iznosu od 60.000 evra i trebaće nam u kešu oko 18.000 evra. Ova kalkulacija ne uključuje kamatu na kredit koji ćete platiti, jer ona zavisi od banke kod koje ćete uzeti kredit - zaključuje Jovana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading